ciasto na śmietanie i majonezie

Super ciasto dla tych, którzy nie lubią długo bawić się mąką. Ciasto na śmietanie i majonezie jest idealne do galaretowego ciasta z solonym nadzieniem. Wypieki będą porowate, umiarkowanie wilgotne i delikatne. Jako nadzienie możesz wybrać ryby, jajka, kurczaka, warzywa. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, nie musisz nawet marać rąk! Warto pamiętać, że im grubsza śmietana, tym bardziej kaloryczne będzie ciasto.
liliyaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 42 % 25 g
węglowodany 45 % 27 g
354 kcal
IG: 4 / 4 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Rozbij jajka do miski, dodaj majonez i śmietanę, wymieszaj.

2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do powstałej masy, wlej szczyptę soli.

3. Za pomocą miksera ubij ciasto, aby nie było ani jednej grudki.

ciasto jest jednorodne, gładkie, konsystencja przypomina śmietanę.

pyszne ciasto dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy