skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania makaronu Tahina. Przed zakupem spróbuj nasion sezamu, czasami mają gorzki smak. Dzieje się tak, gdy nasiona nie są świeże i przechowywane przez długi czas. Takie nasiona nie są dobre, ponieważ beznadziejnie zepsują smak makaronu.
Krok 2:
Rozłóż nasiona sezamu na suchej patelni.
Krok 3:
Intensywnie mieszając, smażyć na złoty kolor. Ale nie wyraźny, ale tylko lekko. Możesz zrumienić nasiona sezamu w piekarniku, okresowo mieszając.
Krok 4:
Wlej prażony sezam do dowolnego pojemnika, lekko ostudź.
Krok 5:
Wlej Prażone (są to tosty, które są znacznie lepiej mielone w blenderze) nasiona do blendera z miską. Zmiel do konsystencji pokazanej na zdjęciu.
Krok 6:
Stopniowo dodając olej, zmiel sezam, aż uzyskasz jednorodną pastowatą masę. Makaron powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli 2 łyżki oleju nie wystarczą, dodaj więcej, ale w małych porcjach. To wszystko! Pasta tahina jest gotowa. Gotowy makaron można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez około dwa miesiące.
to klasyczny przepis na makaron tahina, bez przypraw i przypraw. W tej formie można go używać do przygotowywania sosów, słodyczy. Okazuje się bardzo smaczny, jeśli zmieszasz go z miodem. Dodając przyprawy i przyprawy, uzyskasz nowy smak pasty tahina.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g