domowy makaron tahini

Wspaniały makaron uzupełni smak orientalnych potraw. Dobry do mięsa! Bardzo smaczne, o charakterystycznym aromacie i smaku sezamu, zdrowe, pełne niezbędnych dla zdrowia witamin i pierwiastków śladowych danie. Tahini – Thina, tahina) to pasta z nasion sezamu z dodatkiem oleju roślinnego w podstawowej recepturze. Ojczyzną makaronu są kraje Środkowego Wschodu. Nie jest sprzedawany wszędzie i czasami trudno go znaleźć, a nawet prawie niemożliwe w niektórych regionach. Dlatego sami przygotujemy makaron tahini. Korzyści z wielu przepisów kulinarnych i gotowanie nie jest trudniejsze niż jakikolwiek inny sos. Ten przepis to klasyczny przepis na tahini, bez przypraw i przypraw. Może być używany do robienia sosów, słodyczy. Jeśli dodasz przyprawy i przyprawy, zyskasz nowy smak tahini. W moim domu bardzo entuzjastycznie przyjęli tę innowację! Naprawdę podobało nam się połączenie tego dania z mięsem. Dodaliśmy również pastę Tahin wraz z przyprawami do Dania Babaganush, które bardzo nam się podobało.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 15 g
tłuszcze 73 % 66 g
węglowodany 10 % 9 g
666 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania makaronu Tahina. Przed zakupem spróbuj nasion sezamu, czasami mają gorzki smak. Dzieje się tak, gdy nasiona nie są świeże i przechowywane przez długi czas. Takie nasiona nie są dobre, ponieważ beznadziejnie zepsują smak makaronu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż nasiona sezamu na suchej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Intensywnie mieszając, smażyć na złoty kolor. Ale nie wyraźny, ale tylko lekko. Możesz zrumienić nasiona sezamu w piekarniku, okresowo mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej prażony sezam do dowolnego pojemnika, lekko ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej Prażone (są to tosty, które są znacznie lepiej mielone w blenderze) nasiona do blendera z miską. Zmiel do konsystencji pokazanej na zdjęciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodając olej, zmiel sezam, aż uzyskasz jednorodną pastowatą masę. Makaron powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli 2 łyżki oleju nie wystarczą, dodaj więcej, ale w małych porcjach. To wszystko! Pasta tahina jest gotowa. Gotowy makaron można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez około dwa miesiące.

to klasyczny przepis na makaron tahina, bez przypraw i przypraw. W tej formie można go używać do przygotowywania sosów, słodyczy. Okazuje się bardzo smaczny, jeśli zmieszasz go z miodem. Dodając przyprawy i przyprawy, uzyskasz nowy smak pasty tahina.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy