Krem do ciasta Praga w domu ze skondensowanym mlekiem

delikatny krem do ciasta czekoladowego Praga. Taki krem jest przygotowywany na bazie masła z dodatkiem skondensowanego mleka i kakao. Ma bardzo delikatną konsystencję. Krem doskonale nadaje się do nakładania warstw ciast biszkoptowych i delikatnie podkreśla bogaty czekoladowy smak ciasta Praga.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 68 % 50 g
węglowodany 27 % 20 g
532 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania kremu do ciasta Praga w domu. Wskazane jest, aby wziąć co najmniej 82% tłuszczu. Powinien być miękki, w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu ubij żółtko z wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko skondensowane, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie krem gotuje się w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla o nieco większej średnicy. Umieść patelnię z powstałą masą na wierzchu. Dno górnej patelni nie powinno dotykać wody. Postaw łaźnię wodną na ogniu. Woda powinna gotować się umiarkowanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj krem w kąpieli wodnej na stałym poziomie (!) mieszając, aby żółtko się nie zsiadło. Jest to bardzo ważne, w przeciwnym razie krem zostanie zepsuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krem stopniowo zacznie gęstnieć. Przez cały ten czas nie zapomnij mieszać kremu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli podczas przesuwania drewnianą szpatułką wzdłuż dna patelni z kremem ścieżka nie przesuwa się, krem jest gotowy. Powinien być gładki i jednolity. Wyjmij garnek z łaźni wodnej. Pozostaw krem do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mikserem ubij miękkie masło waniliowe przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stopniowo w małych porcjach (1-2 łyżki stołowe) dodaj schłodzony krem, za każdym razem dobrze ubijając, aż całkowicie rozprowadzi się w całej objętości oleju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj do kremu kakaowego. Wskazane jest przesianie go przez sito. Aby kakao nie rozpadło się podczas ubijania, możesz najpierw ręcznie wymieszać je lekko ze śmietaną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij śmietanę, aż będzie całkowicie gładka. Krem jest gotowy. Możesz układać ciasta i zbierać ciasto. Miłych słodkich deserów!

ciasto Praga jest przygotowywane z czekoladowych ciast biszkoptowych, które są warstwowane tym kremem. Wierzch ciasta jest zwykle posmarowany dżemem morelowym lub dżemem i zwieńczony polewą czekoladową.
ta porcja kremu wystarczy na 2 cienkie warstwy na ciasto o średnicy 18-20 cm.

aby krem odniósł sukces, ważne jest, aby do jego przygotowania użyć dobrej jakości skondensowanego mleka i masła. Powinny być bez substytutów tłuszczu mlecznego.

to tradycyjny krem do ciasta Praga, ale nadaje się również do nakładania warstw na inne ciasta i ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy