skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania kremu do ciasta Praga w domu. Wskazane jest, aby wziąć co najmniej 82% tłuszczu. Powinien być miękki, w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
W rondlu ubij żółtko z wodą.
Krok 3:
Dodaj mleko skondensowane, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Następnie krem gotuje się w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla o nieco większej średnicy. Umieść patelnię z powstałą masą na wierzchu. Dno górnej patelni nie powinno dotykać wody. Postaw łaźnię wodną na ogniu. Woda powinna gotować się umiarkowanie.
Krok 5:
Gotuj krem w kąpieli wodnej na stałym poziomie (!) mieszając, aby żółtko się nie zsiadło. Jest to bardzo ważne, w przeciwnym razie krem zostanie zepsuty.
Krok 6:
Krem stopniowo zacznie gęstnieć. Przez cały ten czas nie zapomnij mieszać kremu.
Krok 7:
Jeśli podczas przesuwania drewnianą szpatułką wzdłuż dna patelni z kremem ścieżka nie przesuwa się, krem jest gotowy. Powinien być gładki i jednolity. Wyjmij garnek z łaźni wodnej. Pozostaw krem do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 8:
Mikserem ubij miękkie masło waniliowe przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste.
Krok 9:
Stopniowo w małych porcjach (1-2 łyżki stołowe) dodaj schłodzony krem, za każdym razem dobrze ubijając, aż całkowicie rozprowadzi się w całej objętości oleju.
Krok 10:
Dodaj do kremu kakaowego. Wskazane jest przesianie go przez sito. Aby kakao nie rozpadło się podczas ubijania, możesz najpierw ręcznie wymieszać je lekko ze śmietaną.
Krok 11:
Ubij śmietanę, aż będzie całkowicie gładka. Krem jest gotowy. Możesz układać ciasta i zbierać ciasto. Miłych słodkich deserów!
ciasto Praga jest przygotowywane z czekoladowych ciast biszkoptowych, które są warstwowane tym kremem. Wierzch ciasta jest zwykle posmarowany dżemem morelowym lub dżemem i zwieńczony polewą czekoladową.
ta porcja kremu wystarczy na 2 cienkie warstwy na ciasto o średnicy 18-20 cm.
aby krem odniósł sukces, ważne jest, aby do jego przygotowania użyć dobrej jakości skondensowanego mleka i masła. Powinny być bez substytutów tłuszczu mlecznego.
to tradycyjny krem do ciasta Praga, ale nadaje się również do nakładania warstw na inne ciasta i ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g