skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki według listy. Wodę mineralną należy stosować gazowaną, ale bez wydzielającego się smaku i zapachu.
Krok 2:

Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Robimy wgłębienie w środku.
Krok 3:

Wbij jajko kurze do innej miski, rozbij widelcem lub trzepaczką, aby białko całkowicie się rozdzieliło.
Krok 4:

Wlej wodę mineralną, olej roślinny do miski z mieszanką jajeczną, dodaj sól. Ponownie wymieszaj mieszaninę trzepaczką, aby stała się jednorodna w konsystencji.
Krok 5:

Wlej płynną mieszaninę do miski z mąką. Wymieszaj składniki szpatułką, aby zaczęły gromadzić się w gęste ciasto.
Krok 6:

Następnie rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, ugniataj ciasto rękami, aż stanie się elastyczne i gładkie. Mąka może być nadal Wymagana (gęstość i jakość mąki różni się w zależności od producenta), dodajemy ją stopniowo, nadal ugniatamy ciasto, aż przestanie przylegać do rąk.
Krok 7:

Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do pierogów i przystąpić do ich rzeźbienia. Z takiego ciasta można również gotować pierogi i manti. Smacznego!
w niektórych rodzinach, pomimo faktu, że obecnie w sklepach jest mnóstwo gotowych półproduktów, w tym gotowych pierogów na każdy gust, tradycja gotowania domowych pierogów została zachowana. Nasza rodzina nie jest wyjątkiem, czasami też w nastroju z całą rodziną robimy pierogi. Najważniejsze w tej sprawie jest wysokiej jakości mięso i dobrze przygotowane ciasto. Zwykle ciasto robiono na zimnej wodzie z dodatkiem oleju roślinnego i w zasadzie zawsze byłem zadowolony z wyniku. Ale po wysłuchaniu kilku pochwalnych recenzji testu na wodzie mineralnej postanowiłem spróbować. Nie zauważyłem dużej różnicy ani w procesie gotowania, ani w gotowym cieście, ciasto okazało się posłuszne w pracy, ale myślę, że bardziej dzięki przechowywaniu w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g



