ciasto na wodę mineralną na pierogi

Miękkie, plastyczne i łatwe w obsłudze ciasto na pierogi! Ze względu na zainteresowanie postanowiłem spróbować przygotować ciasto na pierogi, używając zamiast zwykłej zwykłej wody mineralnej. Ciasto okazało się miękkie, plastyczne, co jest niezbędne do rzeźbienia pierogów, ale w zasadzie, jak na zwykłej wodzie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 74 % 39 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wodę mineralną należy stosować gazowaną, ale bez wydzielającego się smaku i zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Robimy wgłębienie w środku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko kurze do innej miski, rozbij widelcem lub trzepaczką, aby białko całkowicie się rozdzieliło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę mineralną, olej roślinny do miski z mieszanką jajeczną, dodaj sól. Ponownie wymieszaj mieszaninę trzepaczką, aby stała się jednorodna w konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej płynną mieszaninę do miski z mąką. Wymieszaj składniki szpatułką, aby zaczęły gromadzić się w gęste ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, ugniataj ciasto rękami, aż stanie się elastyczne i gładkie. Mąka może być nadal Wymagana (gęstość i jakość mąki różni się w zależności od producenta), dodajemy ją stopniowo, nadal ugniatamy ciasto, aż przestanie przylegać do rąk.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do pierogów i przystąpić do ich rzeźbienia. Z takiego ciasta można również gotować pierogi i manti. Smacznego!

w niektórych rodzinach, pomimo faktu, że obecnie w sklepach jest mnóstwo gotowych półproduktów, w tym gotowych pierogów na każdy gust, tradycja gotowania domowych pierogów została zachowana. Nasza rodzina nie jest wyjątkiem, czasami też w nastroju z całą rodziną robimy pierogi. Najważniejsze w tej sprawie jest wysokiej jakości mięso i dobrze przygotowane ciasto. Zwykle ciasto robiono na zimnej wodzie z dodatkiem oleju roślinnego i w zasadzie zawsze byłem zadowolony z wyniku. Ale po wysłuchaniu kilku pochwalnych recenzji testu na wodzie mineralnej postanowiłem spróbować. Nie zauważyłem dużej różnicy ani w procesie gotowania, ani w gotowym cieście, ciasto okazało się posłuszne w pracy, ale myślę, że bardziej dzięki przechowywaniu w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy