ogórki w sosie pomidorowym na zimę

pikantne, chrupiące, przepyszne, jasne i niesamowicie pyszne! Ogórki w sosie pomidorowym na zimę to doskonała przekąska na świąteczny stół lub rodzinny obiad. Doskonale uzupełnią każdą przystawkę i dania mięsne. I wyglądają bardzo pięknie na świątecznym stole!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
30 kcal
IG: 33 / 17 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować ogórki w sosie pomidorowym na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Lepiej jest wziąć młode, chrupiące ogórki, małe mniej więcej tego samego rozmiaru. Sos pomidorowy pasuje do każdego gustu. Może to być zwykły sos bez dodatków lub z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli ogórki nie są elastyczne, namocz je w zimnej (prawie lodowatej) wodzie przez 2-3 godziny. Następnie dokładnie je umyj i osusz. Obierz czosnek i spłucz. Ilości czosnku można zwiększyć lub zmniejszyć do smaku. Użyłem 2 małych głowic.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z każdego ogórka odetnij ogonki po obu stronach, a następnie pokrój ogórki wzdłuż w paski (jak na zdjęciu).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do rondla lub rondla, dodaj sos pomidorowy, cukier i sól. Wszystko dobrze wymieszaj i wyślij do pieca. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na umiarkowanym płomieniu przez około 2-3 minuty. Wlej ocet i przytrzymaj przez kilka sekund na kuchence.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub w łaźni wodnej. Pokrój czosnek w plasterki lub plastry. Do każdego słoika dodaj taką samą ilość czosnku i groszku czarnego lub ziela angielskiego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż ogórki w słoikach. Zacznij układać paski pionowo, ciasno do siebie i połóż resztki ogórków na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij słoiki gorącą marynatą pomidorową do góry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż ręcznik na dnie szerokiej patelni. Umieść słoiki i napełnij ciepłą wodą prawie na ramionach. Sterylizuj obrabiany przedmiot po zagotowaniu wody przez około 15-20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń słoiki pokrywkami. Odwróć górę do dołu, zawiń w ciepły koc i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ogórki są gotowe! Możesz je przechowywać w dowolnym chłodnym, ciemnym miejscu.

z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki po 500 ml. i jeden słoik 700 ml. 

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy