skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować ogórki w sosie pomidorowym na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Lepiej jest wziąć młode, chrupiące ogórki, małe mniej więcej tego samego rozmiaru. Sos pomidorowy pasuje do każdego gustu. Może to być zwykły sos bez dodatków lub z przyprawami.
Krok 2:
Jeśli ogórki nie są elastyczne, namocz je w zimnej (prawie lodowatej) wodzie przez 2-3 godziny. Następnie dokładnie je umyj i osusz. Obierz czosnek i spłucz. Ilości czosnku można zwiększyć lub zmniejszyć do smaku. Użyłem 2 małych głowic.
Krok 3:
Z każdego ogórka odetnij ogonki po obu stronach, a następnie pokrój ogórki wzdłuż w paski (jak na zdjęciu).
Krok 4:
Wlej wodę do rondla lub rondla, dodaj sos pomidorowy, cukier i sól. Wszystko dobrze wymieszaj i wyślij do pieca. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na umiarkowanym płomieniu przez około 2-3 minuty. Wlej ocet i przytrzymaj przez kilka sekund na kuchence.
Krok 5:
Umyj i sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub w łaźni wodnej. Pokrój czosnek w plasterki lub plastry. Do każdego słoika dodaj taką samą ilość czosnku i groszku czarnego lub ziela angielskiego.
Krok 6:
Ułóż ogórki w słoikach. Zacznij układać paski pionowo, ciasno do siebie i połóż resztki ogórków na wierzchu.
Krok 7:
Napełnij słoiki gorącą marynatą pomidorową do góry.
Krok 8:
Połóż ręcznik na dnie szerokiej patelni. Umieść słoiki i napełnij ciepłą wodą prawie na ramionach. Sterylizuj obrabiany przedmiot po zagotowaniu wody przez około 15-20 minut.
Krok 9:
Zwiń słoiki pokrywkami. Odwróć górę do dołu, zawiń w ciepły koc i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie.
Krok 10:
Ogórki są gotowe! Możesz je przechowywać w dowolnym chłodnym, ciemnym miejscu.
z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki po 500 ml. i jeden słoik 700 ml.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g