skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zwykle używam drożdży instant-potrzebują około 2 łyżeczek bez zjeżdżalni. Na szczęście nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać – natychmiast wlewam je do przesianej mąki. Zwykle od razu dodaję pół łyżeczki soli i kilka łyżek cukru, ale można je dodać nawet na samym końcu. Czasami, jeśli planuję słodkie paszteciki, cukier pozostawia 3-4 łyżki stołowe. Ale to już kwestia gustu - ciasto drożdżowe bez pary jest doskonałe i słone, świeże i słodkie.
teraz możesz wlać mleko. W żadnym wypadku nie dodawaj gorącego – najlepiej nadaje się trochę ciepła lub temperatura pokojowa. Ale nie podgrzewaj mleka, w przeciwnym razie pojawi się film. Osobiście wkładam filiżankę mleka do gorącej wody na kilka minut. To wystarczy. Gdy mleko się rozgrzeje, możesz dodać je do mąki i wymieszać. Możesz natychmiast rozbić jajka.
teraz ciasto można zacząć mieszać rękami, stopniowo posypując ręce mąką. Na początku ciasto będzie wydawać się płynne, ale potem nabierze pożądanej lepkości. Gdy tylko ciasto zacznie się odrywać od rąk, dodaję trochę oleju roślinnego i ponownie zaczynam ugniatać.
gdy olej całkowicie rozpuści się w cieście bez drożdży, należy go przykryć wilgotną szmatką i umieścić w ciepłym miejscu
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g