żurawina na zimę, puree z cukrem, bez gotowania

Żurawina z cukrem-witaminy w słoiku na zimę! Żurawina to prawdziwy magazyn witamin. Ta jagoda zawiera ogromną ilość składników odżywczych i witamin, dzięki czemu jest prawie lekiem na wiele chorób. Pomaga radzić sobie z przeziębieniami, obniża temperaturę, zwiększa odporność, jest środkiem zapobiegawczym na choroby nerek, układu moczowego, przewodu pokarmowego i wielu innych. Ale większość przydatnych substancji i witamin wyparuje z żurawiny podczas obróbki cieplnej. Dlatego lepiej zachować tę jagodę na zimę bez gotowania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
212 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najprostszym sposobem na przygotowanie żurawiny na zimę przy zachowaniu wszystkich witamin zawartych w świeżych jagodach jest przetarcie jej cukrem bez gotowania, aby zachować całe uzdrowienie tej jagody. Potrzebujesz tylko żurawiny i cukru. Gotowanie nie wymaga dużo czasu i wysiłku. Żurawina jest starannie sortowana, usuwamy zgniłe jagody, aby uniknąć fermentacji i zepsucia gotowego produktu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy jagody pod bieżącą wodą, wkładając je do durszlaka, pozwalamy wodzie dobrze spłynąć. Najłatwiejszy sposób na przebicie żurawiny blenderem, jest to również najszybszy sposób. Ale niektóre gospodynie domowe mielą żurawinę przez sito, aby masa była jednorodna i galaretowata, bez skóry i nasion. Zawierają jednak przydatne substancje, dlatego lepiej nie oddzielać ciasta od miazgi. Możesz użyć maszynki do mięsa lub robota kuchennego, innych urządzeń kuchennych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Uważa się jednak, że kwasy soku żurawinowego mogą reagować z metalowymi częściami tych urządzeń. Dlatego lepiej zmielić jagody drewnianym pchnięciem lub łyżką. Jeśli niektóre jagody pozostaną nienaruszone w startej żurawinie, to nic wielkiego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Klasyczny przepis na żurawinę puree z cukrem na zimę dodaje cukier i jagody w równych częściach. Ta ilość cukru pozwala na przechowywanie gotowego produktu w temperaturze pokojowej. Jeśli ktoś, ze względu na smak lub stan zdrowia, ta ilość cukru wydaje się nadmierna, można ją zmniejszyć, ale wtedy żurawina nie będzie przechowywana tak długo i będzie musiała być przechowywana w zimnym miejscu, w lodówce lub jeszcze lepiej w zamrażarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier do puree żurawinowego i wymieszaj. Przykryj miskę zawartością bawełnianym ręcznikiem i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rano układamy obrabiany przedmiot w wysterylizowanych słoikach. Słoiki należy przygotować z wyprzedzeniem, powinny być czyste, wysterylizowane i suche. Pokrywy również gotujemy. Zwijamy pokrywki i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy