skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ciasto na domowe hamburgery, należy wlać wodę pitną do małego pojemnika (filiżanki lub szklanki), wstępnie podgrzaną do temperatury 33-35 stopni. Następnie rozcieńczyć drożdże instant w tej wodzie i pozostawić na chwilę do aktywacji.
rozpuść mały kawałek masła w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i przenieś do dużego pojemnika. Dodaj tam trochę płynnego miodu(jeśli jest stały, to rozpuść). Wymieszać.
jajko kurze ubij osobno ręczną trzepaczką. Dodaj do niego mleko o temperaturze pokojowej i ponownie wymieszaj całą mieszaninę, aż będzie gładka. A następnie wlej powstały płyn do pojemnika z masłem i miodem.
po aktywacji drożdży (na powierzchni powinna powstać charakterystyczna biała piana), przenieś je do pojemnika na pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
osobno należy przesiać mąkę pszenną najwyższej jakości. A dopiero potem dodaj go do płynnych składników w małych porcjach. Dopraw masę solą.
stopniowo dodając mąkę, zagnieść miękkie, ale jednocześnie elastyczne ciasto, które nie przylgnie do rąk. Możesz użyć do tego robota kuchennego lub wypiekacza do chleba. Lub ugniataj ciasto ręcznie, przenosząc je na powierzchnię roboczą uprzednio posypaną mąką.
posmaruj Pojemnik oliwą z oliwek i włóż do niego zagniecione ciasto. Przykryj wierzch folią spożywczą lub czystym ręcznikiem kuchennym, aby zapobiec tworzeniu się skórki. I pozostaw w tej formie na półtorej do dwóch godzin, aby wzrosła.
po określonym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość dwa, a nawet trzy razy. Należy go wyjąć z pojemnika i ponownie ugniatać, posypać niewielką ilością mąki. Następnie uformuj z niego bułki o pożądanym kształcie. I ponownie pozostaw na godzinę, aby ciasto wyrosło. Następnie możesz zacząć piec bułki.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g