ciasto hamburgerowe

z tym ciastem powstają najsmaczniejsze hamburgery! Ciasto na hamburgery przygotowane według tego szczegółowego przepisu okazuje się bardzo delikatne i przewiewne. Ponadto jest bardzo bezpretensjonalny i niezwykle plastyczny, bardzo łatwo jest z nim pracować w przyszłości. Bułki z takiego ciasta są miękkie i niesamowicie smaczne!
VeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 69 % 37 g
262 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

aby przygotować ciasto na domowe hamburgery, należy wlać wodę pitną do małego pojemnika (filiżanki lub szklanki), wstępnie podgrzaną do temperatury 33-35 stopni. Następnie rozcieńczyć drożdże instant w tej wodzie i pozostawić na chwilę do aktywacji.

rozpuść mały kawałek masła w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i przenieś do dużego pojemnika. Dodaj tam trochę płynnego miodu(jeśli jest stały, to rozpuść). Wymieszać.

jajko kurze ubij osobno ręczną trzepaczką. Dodaj do niego mleko o temperaturze pokojowej i ponownie wymieszaj całą mieszaninę, aż będzie gładka. A następnie wlej powstały płyn do pojemnika z masłem i miodem.

po aktywacji drożdży (na powierzchni powinna powstać charakterystyczna biała piana), przenieś je do pojemnika na pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

osobno należy przesiać mąkę pszenną najwyższej jakości. A dopiero potem dodaj go do płynnych składników w małych porcjach. Dopraw masę solą.

stopniowo dodając mąkę, zagnieść miękkie, ale jednocześnie elastyczne ciasto, które nie przylgnie do rąk. Możesz użyć do tego robota kuchennego lub wypiekacza do chleba. Lub ugniataj ciasto ręcznie, przenosząc je na powierzchnię roboczą uprzednio posypaną mąką.

posmaruj Pojemnik oliwą z oliwek i włóż do niego zagniecione ciasto. Przykryj wierzch folią spożywczą lub czystym ręcznikiem kuchennym, aby zapobiec tworzeniu się skórki. I pozostaw w tej formie na półtorej do dwóch godzin, aby wzrosła.

po określonym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość dwa, a nawet trzy razy. Należy go wyjąć z pojemnika i ponownie ugniatać, posypać niewielką ilością mąki. Następnie uformuj z niego bułki o pożądanym kształcie. I ponownie pozostaw na godzinę, aby ciasto wyrosło. Następnie możesz zacząć piec bułki.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy