ciasto solankowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
nie używamy wody do gotowania ciasta. To, z czego będzie nasza solanka, nie ma większego znaczenia, głównym kryterium jest zasolenie. Pierwsze składniki: cukier, margaryna, jajko kurze i solanka. Mąkę należy przesiać i wlać do przedostatniej kolejki. Na koniec, prawie natychmiast po mące, wlewa się sodę. Energicznie zagniataj ciasto. Teraz mamy dobre ciasto do pieczenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g