ciasto solankowe

fantazyjny przepis na gotowanie. Ale całkiem nieźle. Przekonaj się sama! Ciasto solankowe może być potrzebne do niektórych rodzajów przepisów, które zwykle rzadko są przygotowywane w domu.
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 66 % 40 g
308 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść margarynę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj solankę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier granulowany

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj, aż będzie gładka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodawaj mąkę.Zagnieść ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sodę. Dokładnie zagnieść ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz zacząć kroić i piec.

nie używamy wody do gotowania ciasta. To, z czego będzie nasza solanka, nie ma większego znaczenia, głównym kryterium jest zasolenie. Pierwsze składniki: cukier, margaryna, jajko kurze i solanka. Mąkę należy przesiać i wlać do przedostatniej kolejki. Na koniec, prawie natychmiast po mące, wlewa się sodę. Energicznie zagniataj ciasto. Teraz mamy dobre ciasto do pieczenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy