ciasto na manty po uzbecku

sprężyste i elastyczne ciasto do robienia manti! Aby manti były smaczne, musisz przygotować nie tylko pyszne nadzienie, ale także odpowiednią konsystencję ciasta, aby podczas gotowania cały sok z nadzieniem pozostał w środku. Ciasto należy zagnieść gęsto, gdy się położy, stanie się znacznie bardziej miękkie. Przygotuj manti z tego ciasta, domowej roboty na pewno ci się spodoba!
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 10 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 74 % 48 g
290 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

jak zrobić ciasto na manty w języku uzbeckim?

1. W głębokiej misce rozbij jajka i dodaj szczyptę soli, lekko wymieszaj trzepaczką. Wlej wodę o temperaturze pokojowej (zamiast wody możesz użyć mleka). Wiele gospodyń domowych dodaje do ciasta kurkumę, wstępnie wymieszaną z mąką, aby uzyskać złoty kolor, ale jest to opcjonalne.
2. Przesiej mąkę przez sito i włóż do ciasta małymi porcjami, może być potrzebne 400-500 gramów. wszystko zależy od mąki. Dodaj olej roślinny do ciasta.
3. Nasmaruj powierzchnię stołu i ręce kroplą oleju roślinnego, połóż ciasto na stole i zacznij ugniatać. Najlepiej ugniatać przez długi czas, co najmniej 10-15 minut. Następnie przykryj ciasto miską lub folią i pozostaw na około pół godziny. Następnie możesz zacząć przygotowywać danie główne.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy