skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić ciasto na manty w języku uzbeckim?
1. W głębokiej misce rozbij jajka i dodaj szczyptę soli, lekko wymieszaj trzepaczką. Wlej wodę o temperaturze pokojowej (zamiast wody możesz użyć mleka). Wiele gospodyń domowych dodaje do ciasta kurkumę, wstępnie wymieszaną z mąką, aby uzyskać złoty kolor, ale jest to opcjonalne.
2. Przesiej mąkę przez sito i włóż do ciasta małymi porcjami, może być potrzebne 400-500 gramów. wszystko zależy od mąki. Dodaj olej roślinny do ciasta.
3. Nasmaruj powierzchnię stołu i ręce kroplą oleju roślinnego, połóż ciasto na stole i zacznij ugniatać. Najlepiej ugniatać przez długi czas, co najmniej 10-15 minut. Następnie przykryj ciasto miską lub folią i pozostaw na około pół godziny. Następnie możesz zacząć przygotowywać danie główne.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g