ciasto na echpochmaki

Dowiedz się, jak prawidłowo przygotować ciasto na danie tatarskie! Znam tatarską kuchnię od dzieciństwa, jest w niej przestrzeń dla najbardziej wybrednych smakoszy! Nauczę cię więc, jak przygotować ciasto na bardzo smaczne danie o nazwie echpochmak!
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 72 % 43 g
280 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 25 min

1. Rozbij jajko do głębokiej miski, wlej cukier i sól, dodaj suche drożdże, wlej ciepłe mleko, wymieszaj.

2. Wlej olej słonecznikowy do powstałej mieszanki i przesiej mąkę, zagniataj bardzo miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Ciasto jest tak miękkie i delikatne jak chmura.

3. Pozostaw ciasto w misce, przykryte folią spożywczą, na półtorej do dwóch godzin.

4. Gdy ciasto jest odpowiednie i znacznie zwiększy swoją objętość, możesz przystąpić do dalszego przygotowania planowanego Dania.

pyszne echpochmaki dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy