ciasto do pieczenia na kefirze

łatwy sposób na zrobienie ciasta udmurckiego! Ciasto do pieczenia na kefirze jest przygotowywane po prostu. Ci, którzy już mieli do czynienia z ciastem na pierogi, placki lub białe, nie powinni mieć żadnych problemów z jego przygotowaniem. Dla tych, którzy po raz pierwszy zagnieść ciasto, wszystko musi się udać. Najważniejsze jest, aby postępować zgodnie ze szczegółowymi instrukcjami opisanymi w tym przepisie.
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 78 % 43 g
224 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Perepechi to jedna z najbardziej znanych potraw narodowych kuchni Udmurckiej. Jest to otwarta satrushka z kwaśnego ciasta z nadzieniem w środku. Nadzienie może być mielone mięso lub grzyby, jajka na twardo, posiekane warzywa, a nawet owsianka.. Ale najczęściej piecze się je z nadzieniem mięsnym z mieszanki kilku rodzajów mięsa.

aby zrobić ciasto, najpierw musisz przesiać mąkę. Do przygotowania wypieków z reguły stosuje się mąkę pszenną lub żytnią najwyższej jakości lub mieszankę tych dwóch odmian. W takim przypadku ciasto zostanie ugotowane na mące pszennej.

do przesianej mąki dodaj sól i trochę cukru, aby zrównoważyć smak. Następnie wymieszaj, aby zrobić mały slajd z mieszanki mąki. Na środku zjeżdżalni zrób wgłębienie i wbij tam jajko kurze. Następnie dodaj kefir (1 lub 2,5% tłuszczu, nie więcej) i wymieszaj całą masę. Najpierw możesz wymieszać zwykłą łyżką stołową, a następnie przenieść masę na powierzchnię roboczą (duża deska do krojenia i Stół) i zagnieść ciasto rękami.

konieczne jest ugniatanie ciasta, aż przestanie przylegać do rąk. Podczas wyrabiania ciasta może mąka może potrzebować trochę więcej. Wszystko zależy od konkretnego rodzaju mąki, marki i zawartości glutenu. Dlatego nie można utrzymać ścisłego stosunku kefiru i mąki pszennej. Ale powinieneś skupić się na danych w przepisie.

konsystencja ciasta do pieczenia powinna być taka, aby można ją było łatwo pokroić nożem stołowym, czyli dość stromym.

po ugniataniu ciasta należy je "odpocząć" na około pół godziny lub trochę dłużej. W ten sposób łatwiej będzie go rozwinąć, a zatem łatwiej będzie z nim pracować. Aby ciasto nie wysychało z krawędzi, należy je owinąć specjalną folią spożywczą lub włożyć do miski i przykryć czystym ręcznikiem.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy