jabłka w syropie na zimę w plasterkach

najsmaczniejszy deser jabłkowy z odrobiną mięty! Jabłka przygotowane w ten sposób można podawać z filiżanką herbaty, podawać do świeżo upieczonych bułek lub upiec z nich ciasto. Spróbuj użyć kilku liści czarnej porzeczki zamiast mięty, wtedy syrop będzie lśnił nowymi nutami.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
77 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jabłka w syropie na zimę? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz: jabłka, kilka gałązek mięty i cukier. Jakich odmian jabłek lepiej używać? Odpowiednie są wszelkie owoce, jeśli jabłka są bardzo słodkie, weź szczyptę kwasu cytrynowego, aby uzyskać jaśniejszy i bogatszy smak. Liczba jabłek w przepisie jest warunkowo wskazana, wszystko zależy od tego, jak ciasno umieścisz je w słoikach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka dokładnie umyj i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój każde jabłko w kliny, usuwając rdzeń i punkty mocowania łodyg.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki w dowolny sposób: w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub w łaźni wodnej. Ułóż kliny jabłkowe do góry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz miętę w czystej wodzie. Umieść jedną lub dwie gałązki w każdym słoiku, w zależności od tego, jak intensywny smak mięty chcesz uzyskać w gotowym deserze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej jabłka wrzącą wodą. Wlewaj wodę delikatnie i stopniowo, aby słoiki nie pękły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj słoiki wcześniej wysterylizowanymi pokrywkami i pozostaw w ten sposób na 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź jabłka do małego rondla, dodaj cukier. Cukier będzie potrzebny na litr wody 400 gramów. Aby nie pomylić się w obliczeniach, najpierw wlewam wodę ze słoików do miarki, a następnie do rondla. Wyszło mi około pół litra wody i dodałem odpowiednio 200 gramów cukru. Dodaj więc wymaganą ilość cukru i wyślij patelnię do ognia. Po ugotowaniu zmniejsz płomień do umiarkowanego i pozostaw, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij słoiki gotowym gorącym syropem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij pokrywki specjalnym kluczem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami i pozostaw pod ciepłym kocem lub ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie. Usuń jabłka w chłodne, ciemne miejsce do długotrwałego przechowywania. Moje słoiki stoją na dolnej półce lodówki.

z podanej liczby komponentów wyszły mi dwie puszki po 0,5 l.

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy