skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jabłka w syropie na zimę? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz: jabłka, kilka gałązek mięty i cukier. Jakich odmian jabłek lepiej używać? Odpowiednie są wszelkie owoce, jeśli jabłka są bardzo słodkie, weź szczyptę kwasu cytrynowego, aby uzyskać jaśniejszy i bogatszy smak. Liczba jabłek w przepisie jest warunkowo wskazana, wszystko zależy od tego, jak ciasno umieścisz je w słoikach.
Krok 2:
Jabłka dokładnie umyj i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój każde jabłko w kliny, usuwając rdzeń i punkty mocowania łodyg.
Krok 3:
Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki w dowolny sposób: w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub w łaźni wodnej. Ułóż kliny jabłkowe do góry.
Krok 4:
Opłucz miętę w czystej wodzie. Umieść jedną lub dwie gałązki w każdym słoiku, w zależności od tego, jak intensywny smak mięty chcesz uzyskać w gotowym deserze.
Krok 5:
Zalej jabłka wrzącą wodą. Wlewaj wodę delikatnie i stopniowo, aby słoiki nie pękły.
Krok 6:
Przykryj słoiki wcześniej wysterylizowanymi pokrywkami i pozostaw w ten sposób na 15-20 minut.
Krok 7:
Odcedź jabłka do małego rondla, dodaj cukier. Cukier będzie potrzebny na litr wody 400 gramów. Aby nie pomylić się w obliczeniach, najpierw wlewam wodę ze słoików do miarki, a następnie do rondla. Wyszło mi około pół litra wody i dodałem odpowiednio 200 gramów cukru. Dodaj więc wymaganą ilość cukru i wyślij patelnię do ognia. Po ugotowaniu zmniejsz płomień do umiarkowanego i pozostaw, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 8:
Napełnij słoiki gotowym gorącym syropem.
Krok 9:
Zamknij pokrywki specjalnym kluczem.
Krok 10:
Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami i pozostaw pod ciepłym kocem lub ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie. Usuń jabłka w chłodne, ciemne miejsce do długotrwałego przechowywania. Moje słoiki stoją na dolnej półce lodówki.
z podanej liczby komponentów wyszły mi dwie puszki po 0,5 l.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g