skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj ciasto: podgrzej mleko do ciepłego stanu, wlej do niego cukier, suche drożdże i trochę mąki. Wszystko wymieszaj i pozostaw w cieple na pół godziny.
w dużej misce rozbijamy jajka, wlewamy cukier i rozprowadzamy zmiękczone masło, masujemy łyżką. Następnie wlej ciasto do powstałej masy, wlej cukier waniliowy i sól, przesiej mąkę. Wymieszaj ciasto łyżką, a gdy nie jest to już możliwe, Kontynuuj ugniatanie rękami, smarując je olejem roślinnym.
ugniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 5-7 minut, a następnie zbierz ciasto do miski i przykryj folią spożywczą. Zostawiamy ciepło na półtorej godziny i odważnie przystępujemy do tworzenia planowanego Dania.
bujne ciasto i pyszne wypieki!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości, przeczytaj ten artykuł
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g