maślane ciasto drożdżowe na suchych drożdżach

dobrze ugotuj ciasto maślane! To proste! Maślane ciasto drożdżowe na suchych drożdżach zawsze okazuje się bardzo miękkie, plastyczne. Z takiego ciasta możesz upiec ciasta, ciasta, bochenki, precle - wszystko, czego dusza zapragnie! Na bujnej podstawie wypieki są niezwykle delikatne i przewiewne.
☺ModnicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 71 % 45 g
307 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

przygotuj ciasto: podgrzej mleko do ciepłego stanu, wlej do niego cukier, suche drożdże i trochę mąki. Wszystko wymieszaj i pozostaw w cieple na pół godziny.

w dużej misce rozbijamy jajka, wlewamy cukier i rozprowadzamy zmiękczone masło, masujemy łyżką. Następnie wlej ciasto do powstałej masy, wlej cukier waniliowy i sól, przesiej mąkę. Wymieszaj ciasto łyżką, a gdy nie jest to już możliwe, Kontynuuj ugniatanie rękami, smarując je olejem roślinnym.

ugniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 5-7 minut, a następnie zbierz ciasto do miski i przykryj folią spożywczą. Zostawiamy ciepło na półtorej godziny i odważnie przystępujemy do tworzenia planowanego Dania.

bujne ciasto i pyszne wypieki!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości, przeczytaj ten artykuł

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy