skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta na gubadię: mąkę, suche drożdże (możesz użyć presowanych), masło, mleko, śmietanę, jajko kurze, cukier, sól. Ciasto powinno być bogate. Jednak ciasto jest przygotowywane w szybki sposób, bez pary. Podgrzej mleko do 30-35 stopni w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, powinno być ciepłe, ale nie gorące, aby nie "zabić" drożdży.
Krok 2:
Do miski wsyp suche drożdże, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki. Wlej suche składniki do podgrzanego mleka, dokładnie wymieszaj mieszaninę łyżką, aby cukier się rozpuścił, a pozostałe składniki się rozdzieliły.
Krok 3:
Drożdże uwielbiają słodkie i ciepłe środowisko. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu na 15 minut. W międzyczasie rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. I pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Przesiej mąkę pszenną, lepiej to zrobić wielokrotnie, aby nasycić ją tlenem i uczynić wypieki z powstałego ciasta bardziej bujnym i miękkim.
Krok 4:
W misce z mieszanką drożdży wbij jajko kurze, rozbij je widelcem, aby się rozdzieliło. Wlej stopione ciepłe masło, dodaj łyżkę śmietany, pół łyżeczki soli. Mieszamy mieszaninę łyżką lub drewnianą szpatułką, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji masy.
Krok 5:
Zaczynamy wlewać mąkę pszenną do mieszanki, dodajemy ją w częściach, za każdym razem mieszając masę, aby ciasto nie było zbyt ciasne, ale elastyczne i nie przylegało do rąk. Mąka pszenna może wymagać nieco więcej lub mniej. Ponieważ jakość mąki i jej gęstość są różne dla wszystkich producentów, ponadto jakość innych składników wpływa na wymaganą ilość mąki.
Krok 6:
Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, ugniataj trochę rękami. Ciasto jest gotowe. Przechodzimy do złożenia samego ciasta z jego nadzieniem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g