ciasto gubadia

miękkie ciasto drożdżowe na pyszną słodką gubadię! Gubadia to narodowe danie tatarskie, które jest wielowarstwowym zamkniętym ciastem, czyli z różnymi nadzieniami. W tradycyjnej wersji gubadia jest słodka, jako nadzienie stosuje się kort, ryż, rodzynki, jajka, suszone morele. Ciasto na gubadię w ojczyźnie tego ciasta najczęściej używa się drożdży, zwłaszcza jeśli ciasto to piecze się na świątecznym stole, ale czasami piecze się gubadię z ciasta przaśnego. Zastanówmy się nad przepisem na ciasto drożdżowe na to pyszne ciasto.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 40 g
299 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta na gubadię: mąkę, suche drożdże (możesz użyć presowanych), masło, mleko, śmietanę, jajko kurze, cukier, sól. Ciasto powinno być bogate. Jednak ciasto jest przygotowywane w szybki sposób, bez pary. Podgrzej mleko do 30-35 stopni w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, powinno być ciepłe, ale nie gorące, aby nie "zabić" drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski wsyp suche drożdże, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki. Wlej suche składniki do podgrzanego mleka, dokładnie wymieszaj mieszaninę łyżką, aby cukier się rozpuścił, a pozostałe składniki się rozdzieliły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drożdże uwielbiają słodkie i ciepłe środowisko. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu na 15 minut. W międzyczasie rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. I pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Przesiej mąkę pszenną, lepiej to zrobić wielokrotnie, aby nasycić ją tlenem i uczynić wypieki z powstałego ciasta bardziej bujnym i miękkim.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce z mieszanką drożdży wbij jajko kurze, rozbij je widelcem, aby się rozdzieliło. Wlej stopione ciepłe masło, dodaj łyżkę śmietany, pół łyżeczki soli. Mieszamy mieszaninę łyżką lub drewnianą szpatułką, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zaczynamy wlewać mąkę pszenną do mieszanki, dodajemy ją w częściach, za każdym razem mieszając masę, aby ciasto nie było zbyt ciasne, ale elastyczne i nie przylegało do rąk. Mąka pszenna może wymagać nieco więcej lub mniej. Ponieważ jakość mąki i jej gęstość są różne dla wszystkich producentów, ponadto jakość innych składników wpływa na wymaganą ilość mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, ugniataj trochę rękami. Ciasto jest gotowe. Przechodzimy do złożenia samego ciasta z jego nadzieniem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy