ciasto jest jak puch dla białych

bardzo miękkie i delikatne ciasto na pyszne białe! Belyashy są nie tylko bardzo smaczne, ale także satysfakcjonujące ciasta z mięsem, które wielu uwielbia, zwłaszcza mężczyzn i dzieci. Aby to ciasto było szczególnie skuteczne, musisz przygotować dobre przewiewne ciasto drożdżowe. Belyashi z reguły smaży się na patelni, więc ciasto drożdżowe lepiej przygotować na bazie oleju roślinnego, jest bardziej posłuszne podczas smażenia. To ciasto lepiej nadaje się do pieczenia z niesłodzonym nadzieniem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 66 % 39 g
288 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Co najważniejsze, produkty do przygotowania ciasta powinny być świeże i wysokiej jakości. Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski, dodaj cukier, łyżkę mąki pszennej i suche drożdże. Wymieszaj mieszaninę, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a mąka i drożdże się rozdzieliły. Umieść pojemnik z mieszanką drożdży w ciepłym miejscu na 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po określonym czasie na powierzchni mieszaniny pojawi się piana skwierczących bąbelków, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane, wszystko zostało zrobione poprawnie. Wbij jajko kurze do miski z ciastem i wlej olej roślinny. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną w częściach. Mąkę należy przesiać kilka razy, aby nasycić ją tlenem, co przyczynia się do uzyskania bardziej przewiewnych produktów z ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto łyżką, wsypując mąkę do miski. Gdy trudno będzie wymieszać ciasto łyżką. Wlej mąkę na powierzchnię roboczą i rozłóż na niej ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. Ugniataj ciasto tak długo, jak to możliwe, "kocha ręce". Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i posłuszne, nie pozostawać na rękach. Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy z powrotem do miski i umieszczamy w ciepłym miejscu na kilka godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto wzrośnie dwa do trzech razy, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć. Podczas gdy ciasto stoi, możesz przygotować nadzienie dla białych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest gotowe. Możesz przejść do gotowania i smażenia białych. To ciasto jest idealne nie tylko dla białych, ale także dla innych smażonych ciast z niesłodzonym nadzieniem. Aby przygotować słodkie wypieki z takiego ciasta, podczas wyrabiania ciasta należy dodać cukier nieco większy niż ilość wskazana na liście składników. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości, przeczytaj ten artykuł

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy