przaśne ciasto na ciasta i ciasta w piekarniku na kefirze

przewiewne, bez drożdży, ale jak drożdże! Aby zrobić przaśne ciasto na paszteciki, potrzebujesz minimum składników i czasu. Nie przykleja się do rąk, jest posłuszny i plastyczny. Wszelkie wypieki na nim dobrze się wznoszą i pieczą.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 25 % 16 g
węglowodany 62 % 39 g
324 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić przaśne ciasto na paszteciki? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka-C1 lub C0. Zamiast kefiru możesz użyć kwaśnego mleka lub innego sfermentowanego napoju mlecznego. Kefir i jajka na 1-1, 5 godziny przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby uzyskać najbardziej udane pieczenie, składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajka mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką. Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie ubijać jajka i mieszać płynne składniki. Ubij je cukrem i solą. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak i upraszcza proces ubijania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kefir i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej. Gdy ostygnie, wlej go do mieszanki jajeczno-kefirowej. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź głęboką miskę z zaokrąglonym dnem, w której wygodnie jest mieszać suche i płynne składniki i wyrabiać ciasto. Wymieszaj połowę wymaganej ilości mąki z sodą za pomocą trzepaczki. Jest to konieczne, aby soda rozeszła się po mące, a ciasto równomiernie wzrosło podczas pieczenia. Przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem, a ciasto było puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób wgłębienie w mące i wlej płynny składnik. Pamiętaj, aby dodać płynny składnik do suchego, a nie odwrotnie. Więc ciasto okaże się najbardziej udane. Zacznij wyrabiać ciasto łyżką lub szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy mąka skończy się w misce, dodaj resztę małymi porcjami, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto. Ważne jest, aby był bardzo delikatny. W przeciwnym razie smak pieczenia zostanie zepsuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed użyciem ciasto kefirowe w piekarniku bez drożdży powinno parzyć przez 15-20 minut, aby gluten się rozproszył i łatwiej było z nim pracować. Wcześniej przykryj miskę szczelną pokrywką, ręcznikiem lub folią spożywczą, aby ciasto nie pękło. Z tej liczby składników uzyskuje się około 1 kg ciasta, z którego można przygotować ciasto lub placki z różnymi nadzieniami w piekarniku.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy