skład / składniki
metoda gotowania
1. Orzechy myjemy w durszlaku, przenosimy do miski, napełniamy czystą, chłodną wodą, aby wszystkie orzechy były pokryte. Zaciśnij miskę folią spożywczą na wierzchu i włóż do lodówki na 12 godzin. Orzechy będą powoli moczyć się w wodzie.
proces można przyspieszyć, zalewając orzechy wrzącą wodą i odstawiając na 1,5 godziny. Należy jednak pamiętać, że w tym przypadku ser będzie miał bardziej miękką konsystencję.
2. Gdy minie czas, spuść wodę i połóż orzechy na ręcznikach papierowych i dokładnie je osusz. Następnie umieść je w misce blendera.
3. Obierz czosnek z łuski, połóż na orzechach. Wysyłamy tam skórkę z cytryny, wlewamy sok z cytryny, wodę, oliwę z oliwek, wlewamy czosnek w proszku, drożdże, sól. Wszystkie składniki są dobrze zmielone na gładką i jednorodną konsystencję.
4. Na tym etapie smakujemy masę i, jeśli to konieczne, dodajemy sól, czosnek w proszku, skórkę z cytryny. Ogólnie staramy się osiągnąć idealną równowagę smaku.
5. Durszlak wyłożony jest kilkakrotnie czystą gazą. Włóż przyszły ser do durszlaka, weź gazę na cztery końce, zawiąż węzeł. Następnie usuwamy konstrukcję do lodówki, aż nadmiar płynu wypłynie. Z czasem proces zajmie co najmniej 6 godzin i lepiej zostawić ser na noc (12 godzin).
6. Gotowy ser układamy na półmisku, posypujemy posiekanym drobno koperkiem.
ser doskonale zachowuje swój kształt przez 1-2 godziny, po czym należy go włożyć do lodówki. Taki ser jest przechowywany w chłodzie do pięciu dni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g

