Krem beza szwajcarska

pyszne i delikatne, do każdego pięknego wypieku! Beza szwajcarska to krem białkowy, który po odpowiednim ugotowaniu doskonale zachowuje swój kształt i jest często używany do ozdabiania słodyczy. Jest idealny do dekoracji różnych ciast i ciast.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 66 g
280 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem szwajcarska beza? Aby przygotować krem, potrzebujesz tylko dwóch składników-białek i cukru. Bez względu na to, ile bierzesz białek jaj, cukier powinien być dwa razy większy. Dlatego nie bierz pod uwagę liczby jaj, ale zważ oddzielnie białka. W końcu jajka są różnej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajka. Bardzo ostrożnie oddziel białka od żółtek. Uważaj na to dokładnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białka, w przeciwnym razie krem nie zostanie pobity. Zważ białka, a następnie wlej je do żaroodpornej miski do ubijania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mikserem zacznij ubijać białka, aż pojawi się biała piana. W tym samym czasie podpal garnek z wodą i zagotuj. Krem zostanie przygotowany w łaźni wodnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier do białej piany białek, umieść patelnię w łaźni wodnej i zacznij ubijać masę z małą prędkością miksera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij śmietanę w łaźni wodnej przez 4-6 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Możesz to sprawdzić, po prostu biorąc trochę mieszanki palcami. Ziarna cukru nie powinny być wyczuwalne w dotyku. Gdy cukier przestanie być wyczuwalny, włącz mikser na pełną moc i ubij śmietanę, nadal w łaźni wodnej, przez kolejne 4-5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyjmij miskę z łaźni wodnej i ubijaj krem przez kolejne 3-4 minuty, aby krem ostygł. Podczas ubijania krem stanie się gęstszy, bardziej puszysty i lśniący. Dobrze utrzyma swój kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Taki krem można zabarwić barwnikami spożywczymi i udekorować dowolne ciasto według własnych upodobań. Może być również używany do napełniania warstwowych rurek, koszy lub dekoracji ciast i deserów. Ale w przypadku warstwy herbatnika w ogóle nie nadaje się, ponieważ ciasta nie nasiąkają. Smacznego!

użyj gotowego kremu natychmiast po ugotowaniu, ponieważ dekorowanie produktów staje się niewygodne po przechowywaniu. Staje się luźny i porowaty. Chociaż produkty ozdobione świeżym kremem przez bardzo długi czas nie tracą swojej atrakcyjności.

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

podczas ubijania mikserem upewnij się, że cała objętość białek jest zaangażowana w proces ubijania (mieszadło musi dotrzeć do dna naczyń), w przeciwnym razie może się okazać, że białka pozostaną płynne na dole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy