skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krem szwajcarska beza? Aby przygotować krem, potrzebujesz tylko dwóch składników-białek i cukru. Bez względu na to, ile bierzesz białek jaj, cukier powinien być dwa razy większy. Dlatego nie bierz pod uwagę liczby jaj, ale zważ oddzielnie białka. W końcu jajka są różnej wielkości.
Krok 2:
Dobrze umyj jajka. Bardzo ostrożnie oddziel białka od żółtek. Uważaj na to dokładnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białka, w przeciwnym razie krem nie zostanie pobity. Zważ białka, a następnie wlej je do żaroodpornej miski do ubijania.
Krok 3:
Mikserem zacznij ubijać białka, aż pojawi się biała piana. W tym samym czasie podpal garnek z wodą i zagotuj. Krem zostanie przygotowany w łaźni wodnej.
Krok 4:
Dodaj cukier do białej piany białek, umieść patelnię w łaźni wodnej i zacznij ubijać masę z małą prędkością miksera.
Krok 5:
Ubij śmietanę w łaźni wodnej przez 4-6 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Możesz to sprawdzić, po prostu biorąc trochę mieszanki palcami. Ziarna cukru nie powinny być wyczuwalne w dotyku. Gdy cukier przestanie być wyczuwalny, włącz mikser na pełną moc i ubij śmietanę, nadal w łaźni wodnej, przez kolejne 4-5 minut.
Krok 6:
Następnie wyjmij miskę z łaźni wodnej i ubijaj krem przez kolejne 3-4 minuty, aby krem ostygł. Podczas ubijania krem stanie się gęstszy, bardziej puszysty i lśniący. Dobrze utrzyma swój kształt.
Krok 7:
Taki krem można zabarwić barwnikami spożywczymi i udekorować dowolne ciasto według własnych upodobań. Może być również używany do napełniania warstwowych rurek, koszy lub dekoracji ciast i deserów. Ale w przypadku warstwy herbatnika w ogóle nie nadaje się, ponieważ ciasta nie nasiąkają. Smacznego!
użyj gotowego kremu natychmiast po ugotowaniu, ponieważ dekorowanie produktów staje się niewygodne po przechowywaniu. Staje się luźny i porowaty. Chociaż produkty ozdobione świeżym kremem przez bardzo długi czas nie tracą swojej atrakcyjności.
aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
podczas ubijania mikserem upewnij się, że cała objętość białek jest zaangażowana w proces ubijania (mieszadło musi dotrzeć do dna naczyń), w przeciwnym razie może się okazać, że białka pozostaną płynne na dole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g