skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić ciasto na pierogi w maszynie do chleba? Przygotuj jedzenie. Ilość mąki jest przybliżona, może odejść zarówno więcej, jak i mniej od tego, co podano w przepisie. Będziesz patrzeć na stan testu. Weź czystą, przefiltrowaną lub butelkowaną wodę. Jajko-Kategoria C1.
Krok 2:

Wbij jajko do miarki z wypiekacza do chleba. Możesz użyć zwykłego, po prostu wygodniej będzie zmierzyć ilość płynu. Wstrząśnij jajkiem widelcem. Wlej do niego taką ilość wody, aby razem z jajkiem uzyskać 230 ml. weź wodę o zwykłej temperaturze pokojowej. Tym samym widelcem wymieszaj jajko z wodą.
Krok 3:

Umieść łopatkę mieszadła w wiadrze z wypiekacza do chleba. Wlej do niego wodę zmieszaną z jajkiem. Przesiej mąkę. Aby przyspieszyć proces, przesiewam go natychmiast do wiadra za pomocą specjalnego kubka-sita. Przesiewanie nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia z mąki, ale także nasyci ją tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i puszyste. Na wierzch mąki wlej sól do wiadra.
Krok 4:

Ustaw wiadro w wypiekaczu do chleba. Wybierz tryb odpowiedni do przygotowania ciasta na pierogi. U mnie nazywa się "ciasto na makaron", jego czas trwania wynosi 20 minut. W twoim modelu tryb można nazwać inaczej, a czas gotowania również będzie inny. Przeczytaj uważnie instrukcje. Kiedy maszyna do chleba zacznie działać, zobacz, jaki jest stan ciasta. Okazało się, że jest zbyt płynny, dodałem jeszcze kilka łyżek mąki.
Krok 5:

Jeśli ciasto wyjdzie zbyt strome, wlej trochę wody. Gdy Wypiekacz do chleba zasygnalizuje koniec programu, wyjmij z niego wiadro. Połóż gotowe ciasto na powierzchni roboczej. Uformuj ciasto w Kolobok.
Krok 6:

Rozwałkuj go w cienką warstwę, w razie potrzeby dodając mąkę. Pokrój warstwę na koła za pomocą szklanki lub specjalnego wgłębienia. Umieść łyżkę mielonego mięsa na środku każdego koła. Uformuj pierogi w dowolny sposób. Gotowe pierogi można natychmiast ugotować lub zamrozić na przyszłość.
Krok 7:

Ciasto można również zamrozić, zawijając je w torebkę. Ale bardziej lubię gotować ze świeżego, zwłaszcza, że jest tak łatwy do zrobienia z wypiekaczem do chleba. Smacznego!
kupiliśmy maszynę do chleba dawno temu, ale po raz pierwszy przygotowałem w niej ciasto. Teraz zawsze będę w niej robił. Bardzo podobało mi się ciasto-dobrze ugniatane, elastyczne, doskonale się formuje. Podczas gotowania nie rozprzestrzenia się, ale pozostaje miękki i bardzo smaczny!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g




