ciasto drożdżowe

Oryginalny, bujny, prosty, ze zwykłych produktów! Ciasto drożdżowe & quot; utopione&quot — - opcja przygotowania z bardzo nietypowym sposobem proofingu. Nie nadaje się w ciepłym miejscu, ale umieszcza się go w zimnej wodzie. Z takiego ciasta powstają doskonałe ciasta i bułki.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 71 % 41 g
272 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe" utopione & quot;? Przygotuj jedzenie. Aby ciasto dobrze wyrosło, muszą mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Rozpuść masło w dowolny sposób, a następnie ostudź. Weź naturalne mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Świeże prasowane drożdże można zastąpić suchymi, w oparciu o proporcję 3: 1. Oznacza to, że na 3 gramy świeżych drożdży wymaganych przez przepis weź 1 gram suchych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej ciepłe mleko do wysokiej szklanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozdrobnij drożdże do szklanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 3 łyżki przesianej mąki z ilości odmierzonej do ciasta do składników ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie ciasto będzie musiało wzrosnąć "czapką" z góry. Jeśli tak się nie stanie, drożdże nie są dobre i musisz wziąć inne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce na ciasto rozbij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Potrząśnij nim trzepaczką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj ciasto z jajkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Partiami zacznij przesiewać mąkę do przyszłego ciasta. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozpocznij ugniatanie najpierw trzepaczką lub łyżką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Grube ciasto jest wygodne do ugniatania skrobakiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy ciasto zacznie się łączyć, połóż je na posypanym mąką stole i ugniataj, stopniowo dodając masło. Pozostaw co najmniej 50 g mąki na ostatnią mieszankę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto będzie gotowe po 10-15 minutach ugniatania, powinno stać się elastyczne i miękkie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż ciasto do miski z zimną wodą. Opadnie na dno.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Poczekaj około 20 minut. Kiedy ciasto się unosi, oznacza to, że jest gotowe.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij ciasto z wody i osusz serwetkami lub ręcznikiem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Odkurz stół mąką.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zagniataj ciasto, aż wyschnie i wchłonie całą mąkę.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ciasto jest gotowe.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Z takiego ciasta uzyskuje się doskonałe ciasta i bułki. Słodycz można dostosować do własnych upodobań.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy