skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto naleśnikowe z dziurami? Aby przygotować ciasto naleśnikowe, przygotuj niezbędne składniki. Przesiej mąkę kilka razy przez sito. Jajka mogą być używane dowolnej odmiany. Wskazane jest, aby mleko było lekko podgrzane lub przynajmniej w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie wszystko wymieszać. W misce rozbij jajka i dodaj trochę cukru. Potrząśnij nimi trochę trzepaczką.
Krok 3:
Następnie dodaj trochę oleju roślinnego i mleka.
Krok 4:
Stopniowo wlewaj mąkę do miski i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Ugasić sodę octem i dodać do miski do ciasta. Soda natychmiast zareaguje z octem, dzięki czemu ciasto zostanie nasycone pęcherzykami powietrza.
Krok 6:
Gotowe ciasto powinno być dość płynne, jednorodne, bez grudek mąki. To z ciasta powstają naleśniki z dziurami. Upiecz je na bardzo gorącej patelni. Przed pierwszym naleśnikiem lekko posmaruj patelnię olejem roślinnym. Wlej ciasto na gorącą patelnię i pozwól mu rozprowadzić się cienką warstwą. Gotuj naleśniki na średnim ogniu, smażąc z obu stron na złoty kolor.
Krok 7:
Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim. Zwykle przykrywam je pokrywką, aby nie wyschły. Gotowe naleśniki z takiego ciasta są bardzo smaczne. Gotuj dla zdrowia!
każda gospodyni ma swój własny przepis na naleśniki. Mogą być na mleku, kefirze, sfermentowanym lub kwaśnym mleku. Ale aby uzyskać dokładnie otwory, ciasto dla nich musi być wystarczająco płynne. A patelnia powinna być żeliwna. To właśnie ta patelnia dobrze utrzymuje ciepło. Dlatego na takiej gorącej patelni ciasto natychmiast przechodzi przez bąbelki, które sprawiają, że naleśnik w otworze.
przepis na przygotowanie ciasta na takie naleśniki nie spowoduje żadnych trudności. Możesz go mieszać ręcznie trzepaczką. Ale aby przyspieszyć proces, możesz użyć miksera.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g