skład / składniki
metoda gotowania
co może smakować lepiej niż aromatyczne domowe wypieki?! Miękkie paszteciki i bułeczki są doskonałym dodatkiem do filiżanki herbaty i mleka. Zwykle słodkie wypieki są przygotowywane z ciasta maślanego. Różni się od zwykłego ciasta tym, że zawiera jajka, masło, więcej cukru. Czasami do ciasta dodaje się również śmietanę.
masło do gotowania powinno być zmiękczone. Aby to zrobić, należy go wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania.Należy również przestrzegać kolejności układania składników. Płynne składniki są na dole, suche na górze. Drożdże reagują lepiej, jeśli wchodzą w interakcje z cukrem. Dlatego cukier wlewa się na samym końcu, na drożdże.
1. Podgrzej mleko do ciepłego stanu. Można to zrobić na ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Mleko nie powinno być gorące, ale około 37-38 stopni.
2. Wlej ciepłe mleko do wiadra wypiekacza do chleba, rozłóż zmiękczone masło, dodaj sól.
3. Rozbij jaja kurze na osobną miskę, potrząśnij widelcem, aż będą gładkie. Wlej masę jajeczną do wiadra wypiekacza do chleba.
4. Przesiej mąkę pszenną trzy razy. Nie, to nie jest zbędne. Natleniona mąka pomoże ciastu zbliżyć się szybciej i lepiej.
5. Posyp mąkę suchymi drożdżami i cukrem.
6. A teraz przełączamy maszynę do chleba w tryb "ciasto". Po 15 minutach ciasto jest gotowe.
7. Bez otwierania pokrywki pozwól ciastu podejść. Po półtorej godzinie ciasto powiększy się trzy do czterech razy.
po określonym czasie możesz pracować z testem. Zrobi świetne słodkie ciasta lub bułki, a także pyszne ciasto.
pyszne wypieki dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g