ciasto maślane w wypiekaczu do chleba

Użyj wypiekacza do chleba, aby zrobić pyszne ciasto. Ciasto maślane jest znacznie łatwiejsze do zrobienia w wypiekaczu do chleba. W nim jest znacznie szybszy, ponieważ obserwuje się pewien reżim temperaturowy. Zwykle ciasto maślane rośnie dłużej niż zwykłe ciasto drożdżowe. Muffin sprawia, że jest cięższy. Ale ta zasada omija maszynę do chleba. W nim ciasto jest przygotowywane szybko i sprawnie, znacznie łatwiej niż ręcznie.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 71 % 42 g
271 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

co może smakować lepiej niż aromatyczne domowe wypieki?! Miękkie paszteciki i bułeczki są doskonałym dodatkiem do filiżanki herbaty i mleka. Zwykle słodkie wypieki są przygotowywane z ciasta maślanego. Różni się od zwykłego ciasta tym, że zawiera jajka, masło, więcej cukru. Czasami do ciasta dodaje się również śmietanę.

masło do gotowania powinno być zmiękczone. Aby to zrobić, należy go wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania.Należy również przestrzegać kolejności układania składników. Płynne składniki są na dole, suche na górze. Drożdże reagują lepiej, jeśli wchodzą w interakcje z cukrem. Dlatego cukier wlewa się na samym końcu, na drożdże.

1. Podgrzej mleko do ciepłego stanu. Można to zrobić na ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Mleko nie powinno być gorące, ale około 37-38 stopni.

2. Wlej ciepłe mleko do wiadra wypiekacza do chleba, rozłóż zmiękczone masło, dodaj sól.

3. Rozbij jaja kurze na osobną miskę, potrząśnij widelcem, aż będą gładkie. Wlej masę jajeczną do wiadra wypiekacza do chleba.

4. Przesiej mąkę pszenną trzy razy. Nie, to nie jest zbędne. Natleniona mąka pomoże ciastu zbliżyć się szybciej i lepiej.

5. Posyp mąkę suchymi drożdżami i cukrem.

6. A teraz przełączamy maszynę do chleba w tryb "ciasto". Po 15 minutach ciasto jest gotowe.

7. Bez otwierania pokrywki pozwól ciastu podejść. Po półtorej godzinie ciasto powiększy się trzy do czterech razy.

po określonym czasie możesz pracować z testem. Zrobi świetne słodkie ciasta lub bułki, a także pyszne ciasto.

pyszne wypieki dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy