krem maślany ze skondensowanym ciastem

delikatny, gładki i bardzo smaczny krem do dekoracji ciast. Uwielbiam krem maślany, ponieważ doskonale zachowuje swój kształt. Tworzy piękne dekoracje do ciast i ciast. To po prostu idealny krem do dekoracji. Może być aromatyzowany rumem lub koniakiem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 64 % 50 g
węglowodany 32 % 25 g
556 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić krem maślany, przygotuj niezbędne składniki. Są tylko dwa. To masło i mleko skondensowane. Ten krem zwykle trochę aromatyzuję wanilią. Ale to nie jest konieczne. Masło do kremu powinno być bardzo miękkie. Należy o to zadbać z wyprzedzeniem. Wyjmij masło z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem kremu. Mleko skondensowane powinno również mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby masło szybciej zmiękło, można je pokroić na kawałki lub rozgnieść widelcem. Aby przygotować krem, weź miskę, w której wygodnie będzie ubić krem. Włóż do niego miękkie masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masło na maksymalnych obrotach miksera przez 2-3 minuty. Podczas ubijania stanie się nieco bardziej przewiewny i lżejszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj szczyptę waniliny do kremu. Dosłownie, tak jak na zdjęciu. Jeśli dodasz trochę więcej, krem będzie gorzki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie stopniowo wlewaj mleko skondensowane do śmietany. Idealnie jest to zrobić bez przerywania ubijania, aby masło i mleko skondensowane natychmiast się wymieszały. Ubijaj śmietanę przez kolejne 3-4 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy krem stanie się trochę błyszczący z błyszczącym połyskiem. Doskonale trzyma swój kształt, dzięki czemu można go używać do ozdabiania słodyczy. Aby to zrobić, nadal będziesz potrzebować dysz do ciasta i toreb na krem. Można go natychmiast użyć zgodnie z przeznaczeniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krem jest dobrze zabarwiony barwnikami spożywczymi. Pamiętaj jednak, że barwnik musi być rozpuszczalny w tłuszczach. Gotuj z przyjemnością.

do warstw ciast nie lubię używać takiego kremu. Moim zdaniem jest bardzo gruby. A w torcie twardnieje, a ciasto okazuje się bardzo gęste. Ja jednak lubię delikatniejsze ciasta. Ale ten krem ma miłośników, którzy po prostu szaleją na punkcie takiego nadzienia. Dlatego wszystko zależy od indywidualnego gustu.
podobnie, krem maślany dobrze nadaje się do wyrównywania powierzchni ciasta pod mastyksem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy