ciasto na tortille na patelni
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej kefir do miski.
2. Rozbij tam jajko.
3. Dodaj sól i proszek do pieczenia.Dobrze wymieszaj, masa pójdzie w bąbelki.
4. Stopniowo wprowadzaj mąkę, zagniataj elastyczne, ale miękkie, ciasne ciasto.
5. Włóż go do torby i odstaw na 20 minut.
6. Podgrzej patelnię, posmaruj ją olejem.
7. Rozwałkuj ciasto kiełbasą i pokrój na kawałki - rozmiar zależy od średnicy patelni.
8. Rozwałkuj cienkie tortille.
9. Smaż z obu stron przez 2 minuty.
10. Złóż gotowe ciasta ze zjeżdżalnią, możesz je posmarować masłem, jak naleśniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g