domowy makaron jajeczny

najsmaczniejsze, z prostych potraw, dla całej rodziny! Domowy makaron jajeczny nigdy nie może się równać ze smakiem kupionym w sklepie. Przygotowany tylko z mąki i jajek, nie gotuje się, jest przechowywany przez długi czas i okazuje się bardzo delikatny i aromatyczny. Taki makaron można gotować zamiast makaronu lub doprawiać zupami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 12 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 71 % 42 g
260 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy makaron jajeczny? Przygotuj jedzenie. W tym przepisie bardzo proste proporcje-na każde 100 gramów mąki pobiera się jedno jajko i trochę soli, szczyptę. Zamiast całych jaj można wziąć tylko żółtka, ale wolę używać jajek w całości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajka, osusz i wbij do głębokiej miski. Dodaj sól i ubij jajka widelcem. Wystarczy wymieszać żółtka z białkami, więc nie są tu potrzebne żadne Miksery.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij partiami przesiewać mąkę do jajek. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po każdej porcji wymieszaj, najpierw wygodnie będzie to zrobić widelcem. Następnie z każdą porcją ciasto będzie gęstsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po dodaniu całej mąki zacznij ugniatać rękami. Ogólnie makaron można zrobić w wypiekaczu do chleba i mikserze planetarnym. Uwielbiam pracować rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cała mąka wtrąca się w ciasto, przenieś je na stół i kontynuuj na nim ugniatanie. Ciasto jest bez wody, więc okazuje się bardzo strome.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatanie na początku nie będzie łatwe, ale potem ciasto zacznie być bardziej elastyczne, a praca będzie przyjemniejsza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W rezultacie powinno być całkowicie gładkie i całkowicie nieprzywierające ciasto. Zbierz go w kulkę, a następnie zawiń w folię lub przykryj ręcznikiem. Pozostaw ciasto na 30 minut. W tym czasie cała pozostała wilgoć z jaj zostanie wchłonięta do mąki i dobrze rozwinie się w niej gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel leżące ciasto na 4 części. Zostaw jedną na stole, a pozostałe trzy ponownie zawiń, aby się nie zawiesiły. Posyp stół mąką i zwiń pozostałą część wałkiem do ciasta w bardzo cienką warstwę, 1-2 mm. im cieńsze będzie ciasto, tym smaczniejszy będzie makaron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze posyp powstałą warstwę mąką po obu stronach i zwiń w rolkę. Ostrym nożem pokrój rolkę na cienkie pierścienie o szerokości 3-4 mm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwiń każdy pierścień, ponieważ ciasto zostało posypane mąką, będzie to łatwe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy makaron ponownie lekko odkurzyć mąką i pozostawić na stole do całkowitego wyschnięcia, jeśli planujesz go przechowywać, lub na kilka godzin, jeśli chcesz gotować od razu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Istnieje inny sposób krojenia domowego makaronu. Pokrój zwiniętą warstwę na identyczne paski, złóż je jeden na drugim i pokrój w cienkie paski. Ten makaron jest wygodniejszy w użyciu do napełniania bulionów.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż wysuszony makaron do pojemnika i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Przygotuj taki makaron jak zwykły makaron. Sprawdź gotowość pod kątem smaku, czas gotowania zależy od grubości i jakości domowego makaronu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy