skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy makaron jajeczny? Przygotuj jedzenie. W tym przepisie bardzo proste proporcje-na każde 100 gramów mąki pobiera się jedno jajko i trochę soli, szczyptę. Zamiast całych jaj można wziąć tylko żółtka, ale wolę używać jajek w całości.
Krok 2:
Umyj jajka, osusz i wbij do głębokiej miski. Dodaj sól i ubij jajka widelcem. Wystarczy wymieszać żółtka z białkami, więc nie są tu potrzebne żadne Miksery.
Krok 3:
Zacznij partiami przesiewać mąkę do jajek. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej.
Krok 4:
Po każdej porcji wymieszaj, najpierw wygodnie będzie to zrobić widelcem. Następnie z każdą porcją ciasto będzie gęstsze.
Krok 5:
Po dodaniu całej mąki zacznij ugniatać rękami. Ogólnie makaron można zrobić w wypiekaczu do chleba i mikserze planetarnym. Uwielbiam pracować rękami.
Krok 6:
Gdy cała mąka wtrąca się w ciasto, przenieś je na stół i kontynuuj na nim ugniatanie. Ciasto jest bez wody, więc okazuje się bardzo strome.
Krok 7:
Ugniatanie na początku nie będzie łatwe, ale potem ciasto zacznie być bardziej elastyczne, a praca będzie przyjemniejsza.
Krok 8:
W rezultacie powinno być całkowicie gładkie i całkowicie nieprzywierające ciasto. Zbierz go w kulkę, a następnie zawiń w folię lub przykryj ręcznikiem. Pozostaw ciasto na 30 minut. W tym czasie cała pozostała wilgoć z jaj zostanie wchłonięta do mąki i dobrze rozwinie się w niej gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność.
Krok 9:
Podziel leżące ciasto na 4 części. Zostaw jedną na stole, a pozostałe trzy ponownie zawiń, aby się nie zawiesiły. Posyp stół mąką i zwiń pozostałą część wałkiem do ciasta w bardzo cienką warstwę, 1-2 mm. im cieńsze będzie ciasto, tym smaczniejszy będzie makaron.
Krok 10:
Dobrze posyp powstałą warstwę mąką po obu stronach i zwiń w rolkę. Ostrym nożem pokrój rolkę na cienkie pierścienie o szerokości 3-4 mm.
Krok 11:
Rozwiń każdy pierścień, ponieważ ciasto zostało posypane mąką, będzie to łatwe.
Krok 12:
Gotowy makaron ponownie lekko odkurzyć mąką i pozostawić na stole do całkowitego wyschnięcia, jeśli planujesz go przechowywać, lub na kilka godzin, jeśli chcesz gotować od razu.
Krok 13:
Istnieje inny sposób krojenia domowego makaronu. Pokrój zwiniętą warstwę na identyczne paski, złóż je jeden na drugim i pokrój w cienkie paski. Ten makaron jest wygodniejszy w użyciu do napełniania bulionów.
Krok 14:
Włóż wysuszony makaron do pojemnika i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Przygotuj taki makaron jak zwykły makaron. Sprawdź gotowość pod kątem smaku, czas gotowania zależy od grubości i jakości domowego makaronu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g