francuski sos Aioli
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu potrzebujesz: 1 jajko, około półtorej główki czosnku, oliwy z oliwek (lub warzyw - dla tych, którzy nie lubią oliwy), soli.
Krok 2:
Obierz czosnek.
Krok 3:
Posiekaj czosnek w przystępny sposób.
Krok 4:
Oddziel żółtko od białka, ponieważ sos będzie wymagał tylko żółtka.
Krok 5:
Włóż żółtko i posiekany czosnek do pojemnika do ubijania. Dodaj sól.
Krok 6:
Ubij mieszaninę blenderem, aż będzie gładka.
Krok 7:
Po tym, jak masa stała się jednorodna, zaczynamy dodawać do niej trochę oleju, ale nie przestajemy ubijać. Gęstość sosu zależy od ilości dodanego oleju. Jeśli potrzebujesz płynu, szybkość oleju można zmniejszyć.
Krok 8:
Sos jest gotowy. Możesz podawać z mięsem, owocami morza. Dobrze komponuje się z sałatkami warzywnymi. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g