francuski sos Aioli

to sos o wyraźnym smaku czosnku. Proste, szybkie, pyszne! Aioli(fr. aïoli lub all-i-oli, co oznacza czosnek i oliwa z oliwek) sos z czosnku i oliwy z oliwek, bardzo popularny na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego od Hiszpanii po Włochy. W różnych wersjach do sosu można również dodać jajko (lub tylko żółtko lub tylko białko), sok z cytryny, wodę. Do sosu dodaje się również musztardę, aw Katalonii gruszkę. W kuchni śródziemnomorskiej aioli jest tradycyjnie podawane z owocami morza, zupą rybną i grzankami. W kuchni katalońskiej Aioli jest spożywane razem z grillowaną jagnięciną i warzywami oraz paellą. Na Malcie do klasycznej kompozycji aioli dodaje się pomidory lub okruchy Galette. Zwykle podaje się go w temperaturze pokojowej. W Prowansji aioli (lub bardziej oficjalnie Le Grand Aïoli) odnosi się do gotowanego dania składającego się z gotowanych warzyw (zwykle używa się marchewki, ziemniaków i strąków fasoli), gotowanej ryby (świeżego lub namoczonego solonego dorsza) i gotowanych jajek podawanych z sosem aioli. We Francji aioli podaje się z różnymi owocami morza do gotowanych krewetek i ślimaków morskich. Przygotowanie klasycznego aioli to proces mielenia w kamiennym lub metalowym moździerzu czosnkowym ze stopniowym dodawaniem niewielkiej ilości oliwy z oliwek, co skutkuje jednorodnym i bardzo bogatym w smak sosem. Teraz częściej można spotkać osobę, która ma w domu blender, a nie moździerz. Nie jestem wyjątkiem. Dlatego proponuję uproszczoną wersję przygotowania sosu, zastępując proces mielenia ubijaniem. Smak jest wyraźny czosnkowo-słony.
Anna HAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 83 % 60 g
węglowodany 13 % 9 g
597 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu potrzebujesz: 1 jajko, około półtorej główki czosnku, oliwy z oliwek (lub warzyw - dla tych, którzy nie lubią oliwy), soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj czosnek w przystępny sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel żółtko od białka, ponieważ sos będzie wymagał tylko żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż żółtko i posiekany czosnek do pojemnika do ubijania. Dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij mieszaninę blenderem, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po tym, jak masa stała się jednorodna, zaczynamy dodawać do niej trochę oleju, ale nie przestajemy ubijać. Gęstość sosu zależy od ilości dodanego oleju. Jeśli potrzebujesz płynu, szybkość oleju można zmniejszyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sos jest gotowy. Możesz podawać z mięsem, owocami morza. Dobrze komponuje się z sałatkami warzywnymi. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy