ciasto na mleku na paszteciki na patelni

to ciasto będzie przewiewne i sprężyste jak sprężyna. Ciasta i ciasta z takiego ciasta przygotowywała moja prababka. Paszteciki będą miękkie w środku i z rumianą skórką na zewnątrz. A zapach podczas smażenia jest taki, że po prostu nie można opisać słowami. To ciasto jest wszechstronne i sprawdzone od pokoleń.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 79 % 45 g
249 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj naczynia o odpowiedniej objętości. Dodaj suche składniki: cukier, drożdże i wanilinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłe mleko. Temperatura mleka jest niezwykle ważna. Nie powinno być ani gorące, ani w temperaturze pokojowej. Temperatura powinna wahać się w granicach czterdziestu stopni. Oznacza to, że ręka powinna być ciepła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wstępnie umyj jaja kurze (najlepiej mydłem). Wbij oba jajka do miski. Dodaj olej słonecznikowy. Dokładnie wymieszaj płynną bazę ciasta. W tym momencie czułem się komfortowo mieszając trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie w częściach przez sito wprowadzić mąkę, która została już wcześniej przesiana. Oznacza to, że w sumie mąkę przesiewa się dwa razy. I dokładnie wymieszaj trzepaczką, o ile to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto będzie wystarczająco strome, odłóż trzepaczkę i kontynuuj ugniatanie już rękami. Surowa męska siła może być potrzebna, ponieważ objętość ciasta jest imponująca. Na tym etapie musiałem nawet znaleźć większy pojemnik do testu, licząc na to, że nadal będzie pasował i znacznie zwiększy objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj naczynia z ciastem ręcznikiem kuchennym i zawiń w koc. Umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na czterdzieści minut. Możesz zostawić na godzinę. Tak wyglądało moje ciasto przed pierwszym osadzeniem. Podgrzałem go przy ciepłej baterii. Następnie musisz jak ugniatać ciasto, aby trochę opadło i ponownie pozostawić w cieple na dwadzieścia minut. A potem możesz już zacząć rzeźbić ciasta, proofing i smażyć.

tym razem, wyrabiając ciasto z tak dużej ilości mąki, użyłem, szczerze mówiąc, małej miski... I tak później musiałem przenieść ciasto do małego, ale już wiadra!
a ciasto i tak starało się uciec przez krawędź. Sugeruje to, że wszystkie krytyczne warunki zostały prawidłowo spełnione. Mianowicie: początkowa temperatura mleka, dobre drożdże, wystarczająca ilość cukru i czas na korektę w odpowiednio wyposażonym środowisku.
przestrzeganie wszystkich tych punktów gwarantuje wspaniały wynik-pyszne, delikatne jak aksamitne ciasto.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy