skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić lukier cukrowy na babeczkę, potrzebujesz tylko dwóch składników: cukru pudru i cytryny. A po pięciu minutach aktywnego czasu gotowania będzie można udekorować ciastko.
Krok 2:
Cukier puder należy przesiać przez drobny sitko do naczynia, w którym zagniata się lukier.
Krok 3:
Radzę nie zaniedbywać tego punktu, ponieważ po przesianiu duże ziarna cukru zostaną odfiltrowane, a Tekstura przyszłego lukru będzie bardziej jednorodna.
Krok 4:
Umyj cytrynę i pokrój w kliny o grubości około pół centymetra. W ten sposób wygodniej jest mi wyciskać sok.
Krok 5:
Wyciśnij sok z cytryny do osobnego naczynia i koniecznie przez drobny sitko. W ten sposób otrzymasz czysty sok z cytryny, bez miąższu niepotrzebnego w przyszłej glazurze, a tym bardziej bez pestek.
Krok 6:
Dodaj część soku z cytryny do naczynia do cukru pudru. Radzę zacząć od jednej trzeciej całkowitej objętości soku z cytryny. Wymieszaj lukier trzepaczką z najmniejszą prędkością.
Krok 7:
Należy ocenić konsystencję glazury i, w zależności od pożądanego rezultatu, dodać więcej soku z cytryny lub zakończyć gotowanie. Lukier okaże się również, jeśli wymieszasz go nie mikserem, ale zwykłą trzepaczką.
lukier należy przygotować po upieczeniu babeczki. I przykryj ciastko, gdy jest już trochę schłodzone.
niewątpliwą zaletą tego przepisu jest to, że konsystencję glazury można zmieniać w zależności od potrzeb. Możesz zrobić gęstą glazurę, dodając mniej soku z cytryny, a następnie musisz ją nałożyć specjalną szpatułką do gotowania. Rezultatem będą piękne, niechlujne pociągnięcia pędzla. I możesz zrobić bardziej płynny, aby glazura delikatnie spływała po gotowym produkcie.
wyschnięcie glazury zajmie około dwudziestu minut. Lukier przygotowany według tego przepisu po wyschnięciu staje się matowy. Nie błyszczy! I z wyglądu półprzezroczysty. Glazura doskonale zestala się i, co ważne, nie wchłania się w gotowy produkt.
a smak glazury jest bardzo wyraźny, słodko-kwaśny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g