skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto drożdżowe? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Dzięki temu drożdże zaczną działać szybciej, a ciasto będzie dobrze rosło.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź szeroką miskę, aby wygodnie było w niej zagnieść ciasto. Wlej ciepłe mleko (nie gorące!) i dodaj cukier i drożdże.
Krok 3:
Dodaj mąkę i wszystko wymieszaj trzepaczką. Ciasto będzie trochę gęste. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. W tym czasie drożdże aktywnie włączą się do pracy, a ciasto zacznie rosnąć z czapką.
Krok 4:
Teraz możesz kontynuować przygotowanie ciasta. Roztop masło i ostudź. Wlej olej do miski na ciasto. Dodaj sól. Wymieszać.
Krok 5:
Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne. Stopniowo wlewaj przesianą mąkę do miski i zagniataj ciasto. W ilości mąki kieruj się konsystencją gotowego ciasta. Może potrzebować trochę więcej lub mniej.
Krok 6:
Kiedy ciasto trochę przykleja się do rąk, przestaję dodawać mąkę. Smaruję ręce olejem roślinnym i wyrabiam ciasto rękami. Dzięki olejowi roślinnemu nie trzeba dodawać nadmiaru mąki, aby nie zatkać nim ciasta. Gotowe ciasto pozostawić w misce pod ręcznikiem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 7:
W tym czasie ciasto będzie dobrze pasować i zwiększy swoją objętość 2-3 razy. Zmiażdż ciasto i zacznij robić ciasta lub ciasta. Gotuj z przyjemnością!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g