klasyczne ciasto drożdżowe

miękki i wygodny w obsłudze, do wszelkiego rodzaju wypieków! Ciasto drożdżowe można przygotować na różne sposoby, chociaż wszystkie przepisy opierają się na klasycznym w takim czy innym stopniu. Zgodnie z klasyką ciasto ugniata się na bazie jajek, masła i mleka.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 69 % 40 g
273 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto drożdżowe? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Dzięki temu drożdże zaczną działać szybciej, a ciasto będzie dobrze rosło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź szeroką miskę, aby wygodnie było w niej zagnieść ciasto. Wlej ciepłe mleko (nie gorące!) i dodaj cukier i drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę i wszystko wymieszaj trzepaczką. Ciasto będzie trochę gęste. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. W tym czasie drożdże aktywnie włączą się do pracy, a ciasto zacznie rosnąć z czapką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz możesz kontynuować przygotowanie ciasta. Roztop masło i ostudź. Wlej olej do miski na ciasto. Dodaj sól. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne. Stopniowo wlewaj przesianą mąkę do miski i zagniataj ciasto. W ilości mąki kieruj się konsystencją gotowego ciasta. Może potrzebować trochę więcej lub mniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy ciasto trochę przykleja się do rąk, przestaję dodawać mąkę. Smaruję ręce olejem roślinnym i wyrabiam ciasto rękami. Dzięki olejowi roślinnemu nie trzeba dodawać nadmiaru mąki, aby nie zatkać nim ciasta. Gotowe ciasto pozostawić w misce pod ręcznikiem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie ciasto będzie dobrze pasować i zwiększy swoją objętość 2-3 razy. Zmiażdż ciasto i zacznij robić ciasta lub ciasta. Gotuj z przyjemnością!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy