Jak stopić czekoladę na ciasto w domu - 2 sposoby

czekoladowe litery, cyfry, kropelki, wzory - cokolwiek chcesz! Możesz stopić zarówno gorzką, jak i mleczną czekoladę. Biały i porowaty - nie polecam. Tylko dlatego, że nie mogę powiedzieć, jak będą się zachowywać po podgrzaniu. Mamy dwie opcje topienia: w kuchence mikrofalowej i na kuchence, w łaźni wodnej.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 40 % 33 g
węglowodany 53 % 44 g
501 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszy sposób: jak stopić czekoladę w kuchence mikrofalowej. Wziąłem mleczną czekoladę przygotowaną według GOST. Rozbij płytkę na kawałki. W ten sposób czekolada stopi się znacznie szybciej. I przenieś do żaroodpornego naczynia z niskimi bokami. Przypomnę, że nie wszystkie naczynia nadają się do kuchenki mikrofalowej! Na pewno nie pasuje Metal, pozłacany i cienki plastik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz kuchenkę mikrofalową na minutę przy mocy 800 watów. Jeśli masz mocniejszy piec, skróć czas do czterdziestu sekund.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij miskę czekolady. Powinien tylko lekko się stopić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łyżeczką wymieszaj czekoladę i ponownie włóż miskę do kuchenki mikrofalowej na kolejną minutę. Moc jest taka sama. Dlaczego musisz zrobić sobie przerwę w procesie obróbki cieplnej? Po prostu staramy się kontrolować postęp gotowania, aw takim przypadku zapobiegać przypaleniu czekolady. Ponieważ czekolada zawiera dużo cukru, jeśli umieścisz ją natychmiast na 2 minuty, prawdopodobieństwo przypalenia jest wysokie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zgodnie z tym schematem czekolada jest płynna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed rozpoczęciem pracy z nim należy odczekać około dwóch do trzech minut, od czasu do czasu mieszając, aby czekolada nieco ostygła. Zrobiłam czekoladowe smugi na cieście pokrytym kremem maślanym. Jeśli zaczniesz dekorować natychmiast po wyjęciu czekolady z pieca, najprawdopodobniej nie będzie miała czasu na zestalenie się podczas spływania kropli i utworzy brzydką czekoladową kałużę na talerzu. Jeśli nie jest to częścią twoich kreatywnych planów, poczekaj chwilę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drugi sposób: jak stopić czekoladę w klasyczny sposób - w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, wlej około 2 cm wody z kranu do rondla o większej objętości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tym razem mam mleczną czekoladę z orzechami. Połamałem płytki na kawałki i włożyłem do rondla o mniejszej objętości. Wiele osób boi się stopić czekoladę z wypełniaczami, ale nie ma tu nic strasznego! Potrzebujesz tylko dobrej jakości czekolady i trochę więcej uwagi, to wszystko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść mniejszą patelnię na patelni z wodą. Ogień jest średni. Ciągle mieszaj czekoladę szpatułką, aby uzyskać bardziej równomierne topienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy czekolada się rozpuści i stanie się gęsta i lepka, dodaj śmietanę. Mieszając, podgrzej czekoladę jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W ten sam sposób otrzymujemy płynną czekoladę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I ponownie, aby z nim pracować, ostudź go przez kilka minut. Dobrze jest udekorować ciasto na wierzchu takim lukrem, spłaszczając szpatułką. Otrzymasz błyszczącą powierzchnię z orzechami, jak na ciastach waflowych ze sklepu.

przed rozpoczęciem dekorowania ciasta polecam sprawdzić, czy czekolada wystarczająco ostygła. Spróbuj zrobić trening na spodku lub talerzu.

po schłodzeniu czekolada pozostaje błyszcząca. Smak się nie zmienia.

Wybierz jedną lub drugą metodę tylko dla Ciebie, wymienię tylko ich zalety i wady, moim subiektywnym zdaniem.

więc o sposobie w kuchence mikrofalowej:

+ szybki i wygodny, nie musisz zawracać sobie głowy śmietaną;

- nierównomierne ogrzewanie, wysokie ryzyko przypalenia, trudno jest stopić czekoladę z wypełniaczami.

i o kąpieli wodnej:

+ metoda jest bardziej powszechna (wszyscy szefowie kuchni to robią), czekolada nagrzewa się bardziej równomiernie, ryzyko przypalenia jest minimalne, możesz utopić czekoladę z wypełniaczami;

- musisz mieć pod ręką śmietanę, więcej kalorii i więcej czasu.

powodzenia!

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy