ciasto na bułki mleczne z drożdżami

posłuszne ciasto na najsmaczniejsze bułeczki. Gotuj dla rodziny! Ciasto na bułki na mleku z drożdżami jest przygotowywane w klasyczny sposób i okazuje się bardzo posłuszne i miękkie, a bułki z niego są bardzo bujne. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu, ponieważ większość z nich czeka, a tymczasem ciasto po prostu rośnie na naszych oczach. Produkty do takiego testu potrzebują zwykłych produktów, które zawsze są pod ręką. Świetny przepis na gospodynię domową, która ma mało czasu na gotowanie i chce zadowolić bliskich domowymi wypiekami.
joschkinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 77 % 44 g
260 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

Zacznijmy od przygotowania dużego pojemnika, w którym przesiewamy mąkę (jedną czwartą mąki usuwamy do osobnego pojemnika). Następnie dodaj suche drożdże do mąki, wlej sól i cukier, wanilinę. Możesz wziąć określoną ilość cukru lub mniej. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Przy określonej ilości granulowanego cukru bułki są wyraźnie słodkie w smaku.

w mleku i powinno być ciepłe - 35-40 stopni Celsjusza, rozpuść kawałek masła, rozbij jajko, wszystko wymieszaj. Teraz wlej tę mieszaninę do mąki i zagniataj ciasto. Ugniataj go dobrze, aż stanie się bardzo miękki i posłuszny. W razie potrzeby dodaj pozostałą mąkę podczas procesu ugniatania. Może nie być potrzebny - wszystko zależy od jakości samej mąki.

formujemy kulkę z ciasta i umieszczamy ją na dnie głębokiego pojemnika, który zaciskamy przezroczystą folią spożywczą. Umieść pojemnik w ciepłym miejscu na półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć objętość.

gdy czas minie, wyjmij ciasto z pojemnika i ugniataj. To wszystko, jest gotowe do dalszej pracy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy