skład / składniki
metoda gotowania
Zacznijmy od przygotowania dużego pojemnika, w którym przesiewamy mąkę (jedną czwartą mąki usuwamy do osobnego pojemnika). Następnie dodaj suche drożdże do mąki, wlej sól i cukier, wanilinę. Możesz wziąć określoną ilość cukru lub mniej. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Przy określonej ilości granulowanego cukru bułki są wyraźnie słodkie w smaku.
w mleku i powinno być ciepłe - 35-40 stopni Celsjusza, rozpuść kawałek masła, rozbij jajko, wszystko wymieszaj. Teraz wlej tę mieszaninę do mąki i zagniataj ciasto. Ugniataj go dobrze, aż stanie się bardzo miękki i posłuszny. W razie potrzeby dodaj pozostałą mąkę podczas procesu ugniatania. Może nie być potrzebny - wszystko zależy od jakości samej mąki.
formujemy kulkę z ciasta i umieszczamy ją na dnie głębokiego pojemnika, który zaciskamy przezroczystą folią spożywczą. Umieść pojemnik w ciepłym miejscu na półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć objętość.
gdy czas minie, wyjmij ciasto z pojemnika i ugniataj. To wszystko, jest gotowe do dalszej pracy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g