skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W głębokiej misce, w której zagniatamy ciasto, wlewamy śmietanę i wlewamy do niej sodę. Mieszać. Użyłem śmietany o zawartości tłuszczu 20%. Masa lekko się spieni, co wskazuje, że trwa proces gaszenia sody.
Krok 2:
Wbij jajka do osobnej miski, dodaj sól i wlej olej roślinny. Ubij wszystko widelcem, aż będzie gładkie. W przypadku tych proporcji jajka nie będą wymagały wybranych, ale średniej wielkości, lepiej jest używać domowych, z nimi każde ciasto okazuje się smaczniejsze.
Krok 3:
Wlej mieszaninę jajek do śmietany i wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę, mierząc żądaną ilość. Wlej ponad połowę mąki do miski i dokładnie wymieszaj łyżką.
Krok 5:
Tworzy lepką masę, która już się gromadzi.
Krok 6:
Następnie dodaj kolejną część mąki - około połowy pozostałej. Uwaga! mąka jest inna, więc jej objętości w przepisach są zawsze różne, miej to na uwadze.
Krok 7:
Ponownie wymieszaj i już trudno jest ugniatać łyżką, więc mieszamy masę rękami. Na tym etapie ciasto było jeszcze trochę lepkie,ale czułem też, że mąka nadal będzie potrzebować całkiem sporo.
Krok 8:
Przenieś ciasto na stół, wlej pozostałą mąkę i stopniowo mieszaj w cieście. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Ciasto powinno być miękkie, powinno dobrze pozostawać w tyle za dłońmi. Mąka zajęła mi tylko tyle, ile podano w przepisie, możesz potrzebować trochę więcej lub mniej, zależy to od samej mąki. Zagniatamy ciasto do pożądanego stanu, zbieramy w kulkę, kładziemy pod serwetką przez 15 minut i pieczemy z niej pizzę.
pizzę przygotowaną z takiego ciasta lepiej robić umiarkowanie cienko-o grubości około 0,5-0,7 centymetra, wtedy piecze się szybciej i nie ma czasu na wyschnięcie. Lepiej jest jeść go na gorąco, jak każdy inny, ale nie z powodu kwaśnej śmietany, która, nawiasem mówiąc, nie starzeje się przez długi czas, ale z powodu sera-gdy jest stopiony. Z tej ilości ciasta zrobiłam 4 małe cienkie pizze o średnicy około 22 centymetrów. Bardzo udany przepis, gdy musisz pilnie nakarmić nieoczekiwanych gości. Ciasto gotuje się szybko, więc nie będą musieli długo czekać na pieczenie. Smacznego!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g