ciasto na roztopionym mleku

idealne ciasto na ciasta, bułki i ciasta! Ciasto na roztopionym mleku nie jest najłatwiejszym przepisem na ciasto drożdżowe, ale wynik jest wart wysiłku. Bujna, aromatyczna muffinka znajdzie zastosowanie zarówno w przygotowywaniu ciast wielkanocnych, jak i w codziennym pieczeniu bułek, ciast i ciast z różnymi słodkimi nadzieniami. Ściśle przestrzegając zaleceń, możesz uzyskać ciasto, którego przepis będzie chciał poznać każdy, kto spróbuje z niego wypieku.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 73 % 47 g
309 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 17 h

aby rano uzyskać słodkie wypieki, zaczynamy przygotowania wieczorem. W dużej misce wymieszaj jajka, żółtka, cukier i dodaj ciepłe mleko. Dodaj stopione masło i żywe drożdże. Na tym etapie ważne jest przestrzeganie reżimu temperaturowego mleka. Jeśli jest zbyt zimno, drożdże mogą nie działać, a wręcz przeciwnie, gotują się na gorąco. Idealna temperatura to -22 aby twoja ręka była wygodna.

drożdże rozcieńczyć w mieszance mleka i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Jeśli w kuchni jest zimno, możesz umieścić miskę w wyłączonym piekarniku, co ochroni ciasto przed przeciągami i spadkiem temperatury.

po 10-12 godzinach lekko podgrzej koniak i wlej go do dobrze dopasowanej mieszanki. Dodaj cukier waniliowy i sól. Przesiej mąkę, lepiej zrobić to kilka razy, aby ciasto było puszyste i puszyste. W małych porcjach dodajemy mąkę do ciasta, stale mieszając widelcem lub mikserem z nasadkami do ciasta. Nie zwiększaj ilości mąki, ciasto na stopionym mleku okazuje się lepkie i lepkie, ale tak powinno być. Dodając mąkę do gęstej konsystencji, istnieje duże ryzyko zatkania ciasta i uzyskania twardych, słabo rosnących wypieków.

po dodaniu całej mąki ugniataj ciasto rękami przez 15 minut. Aby mniej przylegał do dłoni, możesz nasmarować je bezwonnym olejem roślinnym. Nie dodajemy mąki, ciasto pozostanie lepkie i lepkie.

przykryj miskę ciasta folią spożywczą i poczekaj, aż będzie pasować i wzrośnie 2-3 razy. Zwykle zajmuje to 1-1, 5 godziny.

ciasto na roztopionym mleku jest gotowe. Rozprowadzamy go w przygotowanych formach, uzupełniamy suszonymi owocami, orzechami, kandyzowanymi owocami i innymi nadzieniami do smaku i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez kolejne 25 minut w 180 stopniach. Gotowość kontrolujemy wykałaczką, czas może się różnić w zależności od objętości i kształtu pieczenia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g
  • Ghee milk - 84   kcal/100g

Podobne przepisy