skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na bułki jak puch? Najpierw odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Lekko podgrzej wodę. Używaj mąki pszennej nie niższej niż najwyższej klasy (lub Extra). Dobrze nadaje się do ciasta maślanego.
Krok 2:
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier. Płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.
Krok 3:
Przesiej mąkę do rozpuszczonych drożdży. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen. Poprawi to działanie drożdży, a ciasto wzrośnie szybciej.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką, aż znikną grudki mąki. Masa powinna być całkowicie jednorodna, konsystencja gęstej śmietany. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj resztę potraw do przygotowania ciasta. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło. Lekko podgrzej mleko (do 37-38 ° C).
Krok 6:
Przesiej mąkę do szerokiego pojemnika z wysokimi bokami, aby była nasycona tlenem. W rezultacie ciasto będzie łatwiejsze i lepsze do wyrośnięcia, a wypieki będą puszyste i przewiewne.
Krok 7:
Aby zagnieść ciasto, wybierz wystarczająco pojemny pojemnik, biorąc pod uwagę, że ciasto zwiększy swoją objętość. Połącz składniki na muffinki. Ubij jajka trzepaczką z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będą gładkie.
Krok 8:
Wlej ciepłe mleko, lekko wymieszaj.
Krok 9:
Ciasto dobrze się podniosło. Na powierzchni pojawiło się wiele "żywych" bąbelków. Oznacza to, że drożdże aktywowały się i zaczęły działać. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
Krok 10:
Dodaj ciasto do przygotowanej masy maślanej, wymieszaj.
Krok 11:
Dodaj około 3/4 objętości mąki. Nie wysypuj całej mąki na raz, może wymagać więcej lub mniej niż wskazana ilość. Wszystko zależy od właściwości i jakości mąki. Nadmierne dodanie mąki sprawi, że ciasto będzie strome i ciężkie do wyrośnięcia. Nie będzie to puszyste i delikatne pieczenie.
Krok 12:
Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Nadal jest dość lepki.
Krok 13:
Wmieszaj zmiękczone masło do ciasta.
Krok 14:
Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Obserwuj jego konsystencję, w razie potrzeby dodaj mąkę. Początkowo ciasto wyraźnie przylega do dłoni, ale po ugniataniu będzie lepiej pozostawać w tyle za ściankami miski, a jego struktura stanie się gęstsza.
Krok 15:
Ciasto jest bardzo delikatne, miękkie, trochę lepkie. Nasmaruj dno i boki miski niewielką ilością oleju roślinnego, ułóż ciasto. Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do podniesienia.
Krok 16:
Po 30-40 minutach ciasto trochę wyrośnie. Delikatnie zmiażdż ciasto. Możesz to zrobić bezpośrednio w misce, miażdżąc ją przy ścianach. Pozostaw ciasto do dalszego wyrośnięcia na około 60 do 70 minut.
Krok 17:
Ciasto dobrze pasowało, zwiększyło objętość 2,5 razy. Pęcherzyki przebijające się na powierzchni sygnalizują jego gotowość do cięcia. Możesz tworzyć bułki o dowolnym kształcie z nadzieniem i bez.
Krok 18:
Bułeczki są bardzo delikatne, miękkie, z porowatym miękiszem, naprawdę przewiewne. Miłego pieczenia!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g