skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na domowe ciasto z makaronem. To tylko pięć prostych produktów, które każda gospodyni domowa zawsze znajdzie pod ręką: jaja kurze, olej roślinny, sól, mąka pszenna i czysta filtrowana woda.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Mąkę należy przesiać przed przygotowaniem jakiegokolwiek ciasta, aby nasycić mąkę tlenem. Wpływa to na jakość przygotowanego ciasta i wykonanego z niego produktu. Na środku wzgórza mąki pszennej robimy małe zagłębienie.
Krok 3:
W osobnym pojemniku lub szklance wbij jajko kurze, dodaj odmierzoną ilość soli, ubij widelcem, aby jajko kurze się rozeszło, a sól się rozpuściła.
Krok 4:
Wlej mieszaninę jajek do zagłębienia w mące pszennej. Wlej olej roślinny i zimną czystą przefiltrowaną wodę. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub szpatułką, aby mieszanina stała się bardziej jednorodna w konsystencji.
Krok 5:
Gdy masa stanie się trudna do wymieszania łyżką, wlej trochę mąki pszennej na stół.
Krok 6:
Rozłóż ciasto z miski na stole i kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto powinno być gładkie, jednorodne i elastyczne. W razie potrzeby mąkę pszenną można dodać, aby ciasto uzyskało pożądaną konsystencję.
Krok 7:
Z ciasta zwijamy gęstą okrągłą kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wskazanym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, na posypanym mąką stole zwijamy je w cienką warstwę i kroimy w wąskie długie lub krótkie paski, w zależności od długości domowego makaronu, który chcesz ugotować.
Krok 8:
Ugotowany makaron należy rozłożyć na desce lub innej powierzchni posypanej mąką, pozostawić odległość między paskami, aby makaron się nie sklejał. Pozwól mu wyschnąć i możesz przejść do gotowania i gotowania makaronu. Domowy makaron można dodać zamiast makaronu do zupy, aby przygotować przystawkę lub drugi gorący z mięsem i warzywami.
Krok 9:
Jeśli makaron jest przygotowywany do przyszłego użytku, należy go dobrze wysuszyć, pozostawiając na długi czas do wyschnięcia. Następnie makaron należy złożyć w szklanym pojemniku lub papierowej torbie i przechowywać w suchym miejscu lub w lodówce. Ciasto na domowy makaron jest gotowe. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g