domowe ciasto z makaronem

łatwe i szybkie domowe ciasto na makaron! Domowy makaron to uniwersalny produkt, który lubi wiele rosyjskich gospodyń domowych. Po pierwsze, jest to tanie przygotowanie wielu ciekawych potraw, które można szybko zrobić ze składników zawsze dostępnych w każdym domu. A jeśli domowy makaron zostanie wcześniej przygotowany w proc, uprości to i skróci czas gotowania obiadu lub kolacji. Z domowego makaronu można przygotować różnorodne pełnoprawne pyszne dania: zupy, drugie gorące dania z mięsem, dodatek do ryb lub dodatków warzywnych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 64 % 41 g
302 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na domowe ciasto z makaronem. To tylko pięć prostych produktów, które każda gospodyni domowa zawsze znajdzie pod ręką: jaja kurze, olej roślinny, sól, mąka pszenna i czysta filtrowana woda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Mąkę należy przesiać przed przygotowaniem jakiegokolwiek ciasta, aby nasycić mąkę tlenem. Wpływa to na jakość przygotowanego ciasta i wykonanego z niego produktu. Na środku wzgórza mąki pszennej robimy małe zagłębienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku lub szklance wbij jajko kurze, dodaj odmierzoną ilość soli, ubij widelcem, aby jajko kurze się rozeszło, a sól się rozpuściła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę jajek do zagłębienia w mące pszennej. Wlej olej roślinny i zimną czystą przefiltrowaną wodę. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub szpatułką, aby mieszanina stała się bardziej jednorodna w konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa stanie się trudna do wymieszania łyżką, wlej trochę mąki pszennej na stół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto z miski na stole i kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto powinno być gładkie, jednorodne i elastyczne. W razie potrzeby mąkę pszenną można dodać, aby ciasto uzyskało pożądaną konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z ciasta zwijamy gęstą okrągłą kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wskazanym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, na posypanym mąką stole zwijamy je w cienką warstwę i kroimy w wąskie długie lub krótkie paski, w zależności od długości domowego makaronu, który chcesz ugotować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowany makaron należy rozłożyć na desce lub innej powierzchni posypanej mąką, pozostawić odległość między paskami, aby makaron się nie sklejał. Pozwól mu wyschnąć i możesz przejść do gotowania i gotowania makaronu. Domowy makaron można dodać zamiast makaronu do zupy, aby przygotować przystawkę lub drugi gorący z mięsem i warzywami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli makaron jest przygotowywany do przyszłego użytku, należy go dobrze wysuszyć, pozostawiając na długi czas do wyschnięcia. Następnie makaron należy złożyć w szklanym pojemniku lub papierowej torbie i przechowywać w suchym miejscu lub w lodówce. Ciasto na domowy makaron jest gotowe. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy