ciasto na pierogi

uniwersalne ciasto na miękkie, aromatyczne pierogi. Pierogi, to także pierogi, pierogi to małe kawałki ciasta, które gotuje się w zupie, bulionie, mleku lub gotuje jako niezależne danie. Przygotowane według tego przepisu pierogi są bardzo delikatne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 59 % 23 g
193 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do robienia pierogów. Pamiętaj, aby umyć jajko przed użyciem. Lepiej to zrobić z sodą i ciepłą wodą. Więc zmyjesz cały brud ze skorupy i nie dostanie się do przygotowywanego naczynia. Podano przybliżoną ilość mąki, tyle mi zajęło. Możesz skończyć z większą lub mniejszą ilością, zależy to od jakości mąki i gęstości pożądanego ciasta. Zamiast wody wziąłem bulion, ponieważ przygotowywałem pierogi do zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź małą miskę, ponieważ ilość ciasta z jednego jajka wychodzi mała. Jeśli zwiększysz liczbę jaj, weź odpowiednio więcej naczyń. Rozbij jajko do miski, dodaj sól i pieprz. Ich ilość jest pobierana do smaku. Najpierw połóż na małej szczypcie, a następnie posmakuj ciasta, w razie potrzeby dodaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ubij jajko z przyprawami widelcem. Proces ubijania jest tutaj warunkowy, wystarczy wymieszać składniki, więc trzepaczka, a zwłaszcza mikser, nie są potrzebne. Dodaj dwie łyżki mąki, a następnie olej roślinny. Wymieszaj masę widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej gorący płyn. To, czego użyjesz, zależy od tego, do jakiego dania przygotowywane są pierogi. Jeśli są doprawione bulionem lub zupą, lepiej użyć bulionu. Jeśli pierogi działają jako niezależne danie, lepiej wziąć gorącą wodę. Rosół lub woda powinny być bardzo gorące. Wlewając je, trochę zaparzamy mąkę, co poprawi smak gnocchi i sprawi, że będą bardziej przewiewne. Podczas infuzji aktywnie wymieszaj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po wlaniu płynu ciasto stanie się trochę płynne. Zacznij dodawać pozostałą mąkę po łyżce, zagęszczając w ten sposób ciasto. Ile mąki odejdzie-zdecyduj sam. Nie polecam robienia bardzo stromego ciasta, pierogi wyjdą z niego twarde, o Smaku mąki. Spraw, aby ciasto było nieco grubsze niż na naleśnikach, takich jak gęsta śmietana. Pierogi po ugotowaniu i tak "wzmocnią się".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po dodaniu całej mąki dobrze wymieszaj ciasto widelcem. Ponieważ jest to dość gęste ciasto, nie będzie w nim grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania Zbierz ciasto łyżeczką i zanurz je we wrzącej cieczy. Więc szybciej się zaparzą. Pamiętaj, że pierogi znacznie wzrosną, nie zgarniaj dużo ciasta. Możesz użyć dwóch łyżek. Jeden zbiera ciasto, drugi popycha je na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gnocchi najpierw opadną na dno, a następnie wynurzą się. Gdy tylko gnocchi się pojawią, są gotowe. Jeśli to zupa, to jest gotowa. Jeśli gotujesz gnocchi do dekoracji, do wyjmij je łyżką cedzakową i gotuj dalej.

ugotowałam zupę z kluskami. Okazały się bardzo delikatne, przewiewne, ale jednocześnie dobrze zachowały swój kształt. Bardzo nam się podobało!
do ciasta na pierogi można dodać dowolne drobno posiekane warzywa.

--------------------
artykuł na pomoc:
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy