skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do robienia pierogów. Pamiętaj, aby umyć jajko przed użyciem. Lepiej to zrobić z sodą i ciepłą wodą. Więc zmyjesz cały brud ze skorupy i nie dostanie się do przygotowywanego naczynia. Podano przybliżoną ilość mąki, tyle mi zajęło. Możesz skończyć z większą lub mniejszą ilością, zależy to od jakości mąki i gęstości pożądanego ciasta. Zamiast wody wziąłem bulion, ponieważ przygotowywałem pierogi do zupy.
Krok 2:
Weź małą miskę, ponieważ ilość ciasta z jednego jajka wychodzi mała. Jeśli zwiększysz liczbę jaj, weź odpowiednio więcej naczyń. Rozbij jajko do miski, dodaj sól i pieprz. Ich ilość jest pobierana do smaku. Najpierw połóż na małej szczypcie, a następnie posmakuj ciasta, w razie potrzeby dodaj.
Krok 3:
Lekko ubij jajko z przyprawami widelcem. Proces ubijania jest tutaj warunkowy, wystarczy wymieszać składniki, więc trzepaczka, a zwłaszcza mikser, nie są potrzebne. Dodaj dwie łyżki mąki, a następnie olej roślinny. Wymieszaj masę widelcem.
Krok 4:
Wlej gorący płyn. To, czego użyjesz, zależy od tego, do jakiego dania przygotowywane są pierogi. Jeśli są doprawione bulionem lub zupą, lepiej użyć bulionu. Jeśli pierogi działają jako niezależne danie, lepiej wziąć gorącą wodę. Rosół lub woda powinny być bardzo gorące. Wlewając je, trochę zaparzamy mąkę, co poprawi smak gnocchi i sprawi, że będą bardziej przewiewne. Podczas infuzji aktywnie wymieszaj ciasto.
Krok 5:
Po wlaniu płynu ciasto stanie się trochę płynne. Zacznij dodawać pozostałą mąkę po łyżce, zagęszczając w ten sposób ciasto. Ile mąki odejdzie-zdecyduj sam. Nie polecam robienia bardzo stromego ciasta, pierogi wyjdą z niego twarde, o Smaku mąki. Spraw, aby ciasto było nieco grubsze niż na naleśnikach, takich jak gęsta śmietana. Pierogi po ugotowaniu i tak "wzmocnią się".
Krok 6:
Po dodaniu całej mąki dobrze wymieszaj ciasto widelcem. Ponieważ jest to dość gęste ciasto, nie będzie w nim grudek.
Krok 7:
Podczas gotowania Zbierz ciasto łyżeczką i zanurz je we wrzącej cieczy. Więc szybciej się zaparzą. Pamiętaj, że pierogi znacznie wzrosną, nie zgarniaj dużo ciasta. Możesz użyć dwóch łyżek. Jeden zbiera ciasto, drugi popycha je na patelnię.
Krok 8:
Gnocchi najpierw opadną na dno, a następnie wynurzą się. Gdy tylko gnocchi się pojawią, są gotowe. Jeśli to zupa, to jest gotowa. Jeśli gotujesz gnocchi do dekoracji, do wyjmij je łyżką cedzakową i gotuj dalej.
ugotowałam zupę z kluskami. Okazały się bardzo delikatne, przewiewne, ale jednocześnie dobrze zachowały swój kształt. Bardzo nam się podobało!
do ciasta na pierogi można dodać dowolne drobno posiekane warzywa.
--------------------
artykuł na pomoc:
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g