ciasto na pierogi z jajkiem

Miękkie, elastyczne, idealne ciasto na pierogi! Ciasto na pierogi z jajkiem to przepis, który okaże się nawet dla początkujących gospodyń domowych. Wszyscy bardzo lubią pierogi, ale wielu boi się zrobić je samodzielnie, wątpiąc w swoje umiejętności. Zachowując proporcje i postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi w tym przepisie, otrzymasz wspaniałe ciasto na pierogi, które można łatwo rozwałkować i łatwo wyrzeźbić. Spróbuj, na pewno ci się uda!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 77 % 37 g
204 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz produkty. Lepiej jest wziąć przefiltrowaną wodę i temperaturę pokojową. Kup mąkę najwyższej jakości, pierogi z niej nie są gotowane i są białe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce dobrze wymieszaj jajka, wodę i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trzy łyżki mąki do płynu, wymieszaj trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki, jeśli to możliwe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę. Nie zaniedbuj tego punktu. Mąka jest nasycona tlenem podczas przesiewania, a jej produkty stają się miękkie i delikatne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób wgłębienie w mące i wlej płynną część. Można to zrobić bezpośrednio na stole,ale wolę szeroką i głęboką miskę. Zagnieść ciasto. Najpierw mieszam w misce, a następnie wyrzucam ciasto na stół i kontynuuję.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj wystarczająco długo, dodając w razie potrzeby mąkę, aby ciasto się nie przykleiło. Konieczne jest uzyskanie gładkiego i elastycznego ciasta. Na samym końcu uderzam go o stół: rzucam go kilka razy na powierzchnię, ciasto po takim pobiciu okazuje się szczególnie miękkie. Po prostu zetrzyj mąkę z miejsca, o które będziesz bić)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz ciasto musi odpocząć. Odkurzyć mąką, przykryć ręcznikiem i pozostawić na pół godziny. Odbywa się to w celu zmieszania glutenu zawartego w mące z wodą. Wtedy ciasto stanie się bardziej elastyczne i będzie łatwe w obróbce.

z danej liczby produktów uzyskuje się ciasto na dwa duże rozwałkowane koła. Ze skrawków uzyskanych podczas krojenia w kółka do pierogów można również rozwałkować małe kółko. Należy je zebrać, uformować i trochę położyć. Ale są już nieco twardsze i mniej elastyczne. Aby nie było pozostałości, możesz rozwałkować ciasto nie na dużą warstwę, ale natychmiast zrobić kółka na pierogi. Aby to zrobić, ciasto zwija się w kiełbasę i kroi na małe kawałki, a sam kawałek zwija się w kółko. Ale dzięki tej metodzie bez odpowiednich umiejętności pierogi będą miały różne rozmiary. Ciasto można przechowywać przez dwa dni w lodówce, zawijając je w folię spożywczą. Można go również zamrozić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy