skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz produkty. Lepiej jest wziąć przefiltrowaną wodę i temperaturę pokojową. Kup mąkę najwyższej jakości, pierogi z niej nie są gotowane i są białe.
Krok 2:
W osobnej misce dobrze wymieszaj jajka, wodę i sól.
Krok 3:
Dodaj trzy łyżki mąki do płynu, wymieszaj trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki, jeśli to możliwe.
Krok 4:
Przesiej mąkę. Nie zaniedbuj tego punktu. Mąka jest nasycona tlenem podczas przesiewania, a jej produkty stają się miękkie i delikatne.
Krok 5:
Zrób wgłębienie w mące i wlej płynną część. Można to zrobić bezpośrednio na stole,ale wolę szeroką i głęboką miskę. Zagnieść ciasto. Najpierw mieszam w misce, a następnie wyrzucam ciasto na stół i kontynuuję.
Krok 6:
Ugniataj wystarczająco długo, dodając w razie potrzeby mąkę, aby ciasto się nie przykleiło. Konieczne jest uzyskanie gładkiego i elastycznego ciasta. Na samym końcu uderzam go o stół: rzucam go kilka razy na powierzchnię, ciasto po takim pobiciu okazuje się szczególnie miękkie. Po prostu zetrzyj mąkę z miejsca, o które będziesz bić)
Krok 7:
Teraz ciasto musi odpocząć. Odkurzyć mąką, przykryć ręcznikiem i pozostawić na pół godziny. Odbywa się to w celu zmieszania glutenu zawartego w mące z wodą. Wtedy ciasto stanie się bardziej elastyczne i będzie łatwe w obróbce.
z danej liczby produktów uzyskuje się ciasto na dwa duże rozwałkowane koła. Ze skrawków uzyskanych podczas krojenia w kółka do pierogów można również rozwałkować małe kółko. Należy je zebrać, uformować i trochę położyć. Ale są już nieco twardsze i mniej elastyczne. Aby nie było pozostałości, możesz rozwałkować ciasto nie na dużą warstwę, ale natychmiast zrobić kółka na pierogi. Aby to zrobić, ciasto zwija się w kiełbasę i kroi na małe kawałki, a sam kawałek zwija się w kółko. Ale dzięki tej metodzie bez odpowiednich umiejętności pierogi będą miały różne rozmiary. Ciasto można przechowywać przez dwa dni w lodówce, zawijając je w folię spożywczą. Można go również zamrozić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g