trufla cukierki na śmietanie

miłośnicy słodyczy docenią! Prosty i szybki przepis na cukierki! Niesamowicie pyszny deser! Te cukierki truflowe są tak smaczne, że nie można przestać!
KaroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 45 % 33 g
węglowodany 50 % 37 g
488 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

połam czekoladę na kawałki i rozpuść w łaźni wodnej.  

kiedy zacznie się topić, wlej śmietanę, dodaj cukier, włóż masło.

gdy mieszanina będzie gładka, zdejmij ją z ognia i wbij żółtka. Wymieszaj wszystko i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. 

wyjmij małe kulki z lodówki i zmocz je rękami (wcześniej zwilż ręce zimną wodą). Zwiń cukierki w kakao.

lepiej przechowywać je w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal / 100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy