trufla cukierki na śmietanie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
połam czekoladę na kawałki i rozpuść w łaźni wodnej.
kiedy zacznie się topić, wlej śmietanę, dodaj cukier, włóż masło.
gdy mieszanina będzie gładka, zdejmij ją z ognia i wbij żółtka. Wymieszaj wszystko i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
wyjmij małe kulki z lodówki i zmocz je rękami (wcześniej zwilż ręce zimną wodą). Zwiń cukierki w kakao.
lepiej przechowywać je w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal / 100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g