skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny jest afrykański, ponieważ jego pełna nazwa brzmi jak
ryż z warzywami
po tanzańsku. Jest to bardzo smaczne i zdrowe danie, które będzie wymagało specjalnego długoziarnistego ryżu Basmati. Jeśli nagle nie ma czegoś takiego, możesz użyć zwykłego długiego.
ryż należy dobrze umyć, a następnie wysuszyć.
drobno posiekaj cebulę i pieprz. I zetrzyj marchewki na grubej tarce.
włóż ryż do garnka i smaż przez około 10 minut, cały czas mieszając. Wyciśnij czosnek do ryżu. I wlej 0,75 litra wody. Ryż powinien się zagotować.
zmniejsz ogień, przykryj ryż i pozostaw na dziesięć minut.
teraz włóż kukurydzę do ryżu, ale nie mieszaj. Na kukurydzę-paprykę i marchewkę.
podsmaż cebulę osobno i dodaj do potrawy.
ponownie przykryj i gotuj, aż ryż się ugotuje (nie więcej niż siedem minut).
wymieszaj i podawaj na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g