nadzienie do ciasta

bardzo przewiewny i delikatny krem do ciasta z kandyzowanymi owocami!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 61 % 34 g
273 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

jeśli kupiłeś w sklepie gotowe ciasta na ciasto, pozostało Ci tylko zacząć przygotowywać krem, aby namoczyć wszystkie te ciasta. Zasadniczo możesz od razu kupić gotowy krem, ale zapewniam cię, że nie można go porównać z domowym-będzie miał zupełnie inny smak. Dlatego powiem Ci, jak przygotowywane jest doskonałe nadzienie do ciasta kuchni włoskiej.
napełnij żelatynę zimną wodą i pozwól jej pęcznieć. Teraz ubij żółtka z połową porcji białego cukru. Wlej do nich mleko i dodaj mąkę. Wysyłamy do łaźni wodnej i gotujemy w niej, aż zgęstnieje. Usuń i pozwól ostygnąć. Gdy mieszanina ostygnie, ubij ją zmiękczonym masłem. Rozpuść żelatynę i wlej do żółtek. Na koniec Wprowadzamy białka ubite w mocną pianę z cukrem. Pokrój kandyzowane owoce na małe kawałki i dodaj do powstałego sufletu. Włóż ciasto do formy, rozłóż nadzienie na wierzchu i wstaw do lodówki na dwie godziny. Nawiasem mówiąc, takie nadzienie samo w sobie jest dobrym deserem, można je gotować osobno i podawać w miseczkach z lodami i startą czekoladą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane owoce - 216   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy