Sałatka z cukinii z marchewką i majonezem
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować taką sałatkę z cukinii z majonezem na zimę, możesz wziąć dowolną cukinię, nawet przejrzałą. Tylko z nich należy odciąć skórę i usunąć nasiona, w przeciwnym razie pozostaną twarde.
cukinię kroimy w paski i trzy marchewki na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie półpierścienie.
teraz wszystko wymieszaj ze sobą, sól, pieprz, wlej ocet, dodaj cukier, olej roślinny, majonez.
przygotuj słoiki, włóż do nich całą masę (bez podgrzewania i smażenia!). Weź pół litra słoików.
teraz sterylizujemy je przez co najmniej czterdzieści minut(zaczynając od momentu zagotowania wody w garnku).
po zwinięciu pokrywek i przykryciu czymś ciepłym. Pozwól słoikom całkowicie ostygnąć.
wszystko, cukinia z majonezem jest gotowa!
cukinię kroimy w paski i trzy marchewki na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę lub cienkie półpierścienie.
teraz wszystko wymieszaj ze sobą, sól, pieprz, wlej ocet, dodaj cukier, olej roślinny, majonez.
przygotuj słoiki, włóż do nich całą masę (bez podgrzewania i smażenia!). Weź pół litra słoików.
teraz sterylizujemy je przez co najmniej czterdzieści minut(zaczynając od momentu zagotowania wody w garnku).
po zwinięciu pokrywek i przykryciu czymś ciepłym. Pozwól słoikom całkowicie ostygnąć.
wszystko, cukinia z majonezem jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g