skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić suszone śliwki w czekoladzie? Opłucz suszone śliwki, zalej gorącą wodą przez 5 minut, a następnie ponownie spłucz i osusz na ręcznikach papierowych. Nie zostawiaj suszonych śliwek przez długi czas w gorącej wodzie, w przeciwnym razie zamieni się w owsiankę i nie będzie można z niej uformować cukierków. Orzechy włoskie opłucz, a także osusz na ręcznikach papierowych.
Krok 2:
Jeśli masz całe i duże śliwki, do których można włożyć kawałek orzecha włoskiego,napełnij go orzechami. Jeśli, podobnie jak ja, suszone śliwki nie są duże, zrób z nich "mięso mielone" na słodycze, w tym celu zmiel je w blenderze.
Krok 3:
Z" mięsa mielonego & quot; uformuj mały owal (w razie potrzeby zwilż ręce wodą)jak na zdjęciu, zrób w nim wgłębienie i włóż do niego nakrętkę, ściśnij górę.
Krok 4:
W ten sposób uformuj wszystkie cukierki, dostałem 12 sztuk z określonej liczby składników. Wyślij cukierki do lodówki(zimne cukierki będą łatwiejsze do oblodzenia).
Krok 5:
Aby przygotować lukier, podziel czekoladę na plasterki, umieść w ceramicznej misce nadającej się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej i wyślij do kuchenki mikrofalowej. Wybierz tryb "rozmrażanie" i ustaw czas na 20 sekund.
Krok 6:
Wyjmij miskę z kuchenki mikrofalowej i wymieszaj czekoladę, a następnie ponownie włóż do kuchenki mikrofalowej na 20 sekund i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty, możesz dodać do niego łyżkę masła i wymieszać.
Krok 7:
Wyjmij cukierki z lodówki i połóż na ruszcie, umieść naczynie lub duży talerz pod spodem, aby nadmiar glazury spłynął na nie, który można później zebrać i wykorzystać do naleśników, naleśników, naleśników itp.
Krok 8:
Polej każdy cukierek lukrem, rozprowadź go równomiernie, zrobiłem to łyżeczką. W tej formie wyślij cukierki do lodówki, aż glazura stwardnieje. To wszystko pyszne i naturalne domowe cukierki gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Suszone śliwki - 227 kcal/100g