cukierki suszone śliwki w czekoladzie

pyszny i całkowicie naturalny domowy przysmak! Suszone śliwki w czekoladzie zawierają tylko trzy składniki. Oprócz głównych są to również orzechy włoskie. Żadnych szkodliwych dodatków! Cukierki są przygotowywane dość szybko i łatwo, a wynik mile zaskoczy zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 40 % 32 g
węglowodany 52 % 42 g
468 kcal
IG: 52 / 0 / 48

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suszone śliwki w czekoladzie? Opłucz suszone śliwki, zalej gorącą wodą przez 5 minut, a następnie ponownie spłucz i osusz na ręcznikach papierowych. Nie zostawiaj suszonych śliwek przez długi czas w gorącej wodzie, w przeciwnym razie zamieni się w owsiankę i nie będzie można z niej uformować cukierków. Orzechy włoskie opłucz, a także osusz na ręcznikach papierowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz całe i duże śliwki, do których można włożyć kawałek orzecha włoskiego,napełnij go orzechami. Jeśli, podobnie jak ja, suszone śliwki nie są duże, zrób z nich "mięso mielone" na słodycze, w tym celu zmiel je w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z" mięsa mielonego & quot; uformuj mały owal (w razie potrzeby zwilż ręce wodą)jak na zdjęciu, zrób w nim wgłębienie i włóż do niego nakrętkę, ściśnij górę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ten sposób uformuj wszystkie cukierki, dostałem 12 sztuk z określonej liczby składników. Wyślij cukierki do lodówki(zimne cukierki będą łatwiejsze do oblodzenia).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować lukier, podziel czekoladę na plasterki, umieść w ceramicznej misce nadającej się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej i wyślij do kuchenki mikrofalowej. Wybierz tryb "rozmrażanie" i ustaw czas na 20 sekund.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij miskę z kuchenki mikrofalowej i wymieszaj czekoladę, a następnie ponownie włóż do kuchenki mikrofalowej na 20 sekund i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty, możesz dodać do niego łyżkę masła i wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij cukierki z lodówki i połóż na ruszcie, umieść naczynie lub duży talerz pod spodem, aby nadmiar glazury spłynął na nie, który można później zebrać i wykorzystać do naleśników, naleśników, naleśników itp.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej każdy cukierek lukrem, rozprowadź go równomiernie, zrobiłem to łyżeczką. W tej formie wyślij cukierki do lodówki, aż glazura stwardnieje. To wszystko pyszne i naturalne domowe cukierki gotowe, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Suszone śliwki - 227   kcal/100g

Podobne przepisy