ciasto na świeżych drożdżach z wodą

puszyste i maślane ciasto drożdżowe na surowych drożdżach! Teraz nie we wszystkich sklepach można znaleźć surowe drożdże, ponieważ okres tego produktu nie jest tak długi jak w przypadku suchych. Jeśli jednak uda ci się znaleźć świeże surowe drożdże, zdecydowanie powinieneś skorzystać z okazji, aby przygotować przewiewne i miękkie ciasto drożdżowe na bardzo smaczne wypieki. Z takiego ciasta można smażyć i piec ciasta z mięsem lub innym nadzieniem, piec duże ciasta, bułki, pizzę i inne produkty. Proces wyrabiania ciasta na surowych drożdżach jest dość prosty i niezbyt długi.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 82 % 50 g
258 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

Przygotuj składniki. Sekret uzyskania udanego ciasta tkwi w zakupie wysokiej jakości i świeżych surowych drożdży.
podgrzewamy wodę w kuchence mikrofalowej do 30 stopni, temperaturę można określić, zanurzając (czysty) palec w pojemniku, woda powinna być gorąca, ale tolerowana przez palec. W pojemniku z ciepłą wodą włóż surowe drożdże, jedną łyżeczkę cukru. Wymieszaj je w wodzie, aby się rozpuściły. Umieść ten pojemnik w ciepłym miejscu na pół godziny, nie musisz niczego przykrywać. Po pewnym czasie na powierzchni cieczy można zaobserwować bujną czapkę. Oznacza to, że proces przygotowania ciasta drożdżowego z surowych drożdży rozpoczyna się prawidłowo, a drożdże są dobrej jakości. Wlej rozpuszczone drożdże do dużej miski, w której zagniatamy ciasto. Dodaj do niego resztę cukru i połowę mąki. Mieszaj, aż będzie gładkie, powinno być ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny. Kiedy ta masa podwoi się, oznacza to, że ciasto się zbliżyło. Kontynuujemy wyrabianie ciasta. Wlej olej słonecznikowy do ciasta i dodaj sól. Wymieszaj ciasto. Następnie zaczynamy wlewać przesianą mąkę w częściach. Po dodaniu każdej części mąki wymieszaj ciasto, aby śledzić stan ciasta. Kładziemy go na stole i nadal ugniatamy. Powinien przestać przyklejać się do rąk, ale nie będzie zbyt ciasny i suchy. Włóż ciasto z powrotem do miski, posmaruj je olejem roślinnym na wierzchu, aby nie powstała sucha skorupa. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Kiedy się podniesie, ugniatamy go i pozwolimy mu ponownie wstać. Ciasto jest gotowe, możesz przejść do pieczenia.
smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy