skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Sekret uzyskania udanego ciasta tkwi w zakupie wysokiej jakości i świeżych surowych drożdży.
podgrzewamy wodę w kuchence mikrofalowej do 30 stopni, temperaturę można określić, zanurzając (czysty) palec w pojemniku, woda powinna być gorąca, ale tolerowana przez palec. W pojemniku z ciepłą wodą włóż surowe drożdże, jedną łyżeczkę cukru. Wymieszaj je w wodzie, aby się rozpuściły. Umieść ten pojemnik w ciepłym miejscu na pół godziny, nie musisz niczego przykrywać. Po pewnym czasie na powierzchni cieczy można zaobserwować bujną czapkę. Oznacza to, że proces przygotowania ciasta drożdżowego z surowych drożdży rozpoczyna się prawidłowo, a drożdże są dobrej jakości. Wlej rozpuszczone drożdże do dużej miski, w której zagniatamy ciasto. Dodaj do niego resztę cukru i połowę mąki. Mieszaj, aż będzie gładkie, powinno być ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny. Kiedy ta masa podwoi się, oznacza to, że ciasto się zbliżyło. Kontynuujemy wyrabianie ciasta. Wlej olej słonecznikowy do ciasta i dodaj sól. Wymieszaj ciasto. Następnie zaczynamy wlewać przesianą mąkę w częściach. Po dodaniu każdej części mąki wymieszaj ciasto, aby śledzić stan ciasta. Kładziemy go na stole i nadal ugniatamy. Powinien przestać przyklejać się do rąk, ale nie będzie zbyt ciasny i suchy. Włóż ciasto z powrotem do miski, posmaruj je olejem roślinnym na wierzchu, aby nie powstała sucha skorupa. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Kiedy się podniesie, ugniatamy go i pozwolimy mu ponownie wstać. Ciasto jest gotowe, możesz przejść do pieczenia.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g