ciasto do pizzy na wodzie z suchymi drożdżami

zamierzasz upiec pizzę? Poznaj świetny przepis na bazę! Nie jest tajemnicą, że smak i rodzaj gotowego produktu zależy od właściwego testu. Jeśli ugotujesz ciasto na pizzę za pomocą suchych drożdży, a nawet dodasz oliwę z oliwek, Pizza okaże się jak najbardziej podobna do oryginalnej włoskiej.
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 70 % 42 g
290 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Przesiej mąkę do wygodnej miski, wlej suche drożdże, wymieszaj.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

2. Wlej sól i cukier do powstałej mieszanki.

3. W środku robimy małe zagłębienie, wlewamy ciepłą wodę, a następnie oliwę z oliwek.

4. Zagniatamy ciasto natychmiast w misce, następnie posypujemy stół mąką i kontynuujemy ugniatanie na płaskiej powierzchni. Ugniataj ciasto przez 5-7 minut, aż stanie się plastyczne, elastyczne.

5. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 40-50 minut, przykrywając je serwetką.

ciasto jest teraz gotowe do dalszej pracy.

smaczna pizza i świetny nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy