skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do wygodnej miski, wlej suche drożdże, wymieszaj.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
2. Wlej sól i cukier do powstałej mieszanki.
3. W środku robimy małe zagłębienie, wlewamy ciepłą wodę, a następnie oliwę z oliwek.
4. Zagniatamy ciasto natychmiast w misce, następnie posypujemy stół mąką i kontynuujemy ugniatanie na płaskiej powierzchni. Ugniataj ciasto przez 5-7 minut, aż stanie się plastyczne, elastyczne.
5. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 40-50 minut, przykrywając je serwetką.
ciasto jest teraz gotowe do dalszej pracy.
smaczna pizza i świetny nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g