ciasto jak puch na drożdżach i kefirze z olejem roślinnym

szybkie, piękne ciasto do każdego wypieku! Spróbować)
Svetlana_bondyrevaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 66 % 41 g
305 kcal
IG: 3 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

wymieszaj kefir z masłem i lekko podgrzej, dodaj sól i cukier, przesiej mąkę i wymieszaj z drożdżami, stopniowo wlej mieszaninę kefiru i zagniataj ciasto, przykryj i podgrzej na 30 minut.

dopóki ciasto będzie pasować, możesz przygotować nadzienie. Przykryj blachę do pieczenia naoliwionym papierem, uformuj placki (lub ciasta), ułóż na blasze do pieczenia szwem do góry. Gdy piekarnik się nagrzewa, pozwól im trochę zaparzyć (10 minut), a następnie posmaruj placki jajkiem.

piec w temperaturze 180-200 stopni na złoty kolor.

z tego ciasta możesz upiec absolutnie wszystko: pizzę, ciasta, bułki (do ciasta możesz dodać wanilię, trochę więcej cukru i trochę stopionej margaryny).
ciasto zawsze wychodzi.
jeśli wydaje ci się, że w ciągu 30 minut wyszło, nie denerwuj się zbytnio, tak powinno być, to ciasto rośnie podczas pieczenia. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy