skład / składniki
metoda gotowania
wymieszaj kefir z masłem i lekko podgrzej, dodaj sól i cukier, przesiej mąkę i wymieszaj z drożdżami, stopniowo wlej mieszaninę kefiru i zagniataj ciasto, przykryj i podgrzej na 30 minut.
dopóki ciasto będzie pasować, możesz przygotować nadzienie. Przykryj blachę do pieczenia naoliwionym papierem, uformuj placki (lub ciasta), ułóż na blasze do pieczenia szwem do góry. Gdy piekarnik się nagrzewa, pozwól im trochę zaparzyć (10 minut), a następnie posmaruj placki jajkiem.
piec w temperaturze 180-200 stopni na złoty kolor.
z tego ciasta możesz upiec absolutnie wszystko: pizzę, ciasta, bułki (do ciasta możesz dodać wanilię, trochę więcej cukru i trochę stopionej margaryny).
ciasto zawsze wychodzi.
jeśli wydaje ci się, że w ciągu 30 minut wyszło, nie denerwuj się zbytnio, tak powinno być, to ciasto rośnie podczas pieczenia. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g