ciasto drożdżowe na biało na patelni

pyszne Narodowe tatarskie ciasta drożdżowe! Z reguły domowe białka są przygotowywane z ciasta drożdżowego. Aby smażone ciasta okazały się chrupiące i delikatne miękisze, ciasto drożdżowe najlepiej zrobić z mlekiem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 72 % 41 g
265 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Mleko można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu w smaku i obecności. Im wyższy procent tłuszczu mleka, tym bardziej maślane będzie ciasto. Podgrzej mleko do 36 stopni w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Wlej mleko do głębokiej miski, dodaj łyżkę cukru, rozpuść.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj suche drożdże do ciepłej mieszanki mleka. Drożdże nie muszą być używane na sucho, z zadaniem poradzą sobie nie gorzej i prasowane, jedyną rzeczą jest to, że są one wymagane trzy razy więcej niż suche. Po prostu jestem już przyzwyczajony do pracy z suchymi drożdżami, są wygodne w przechowywaniu w przeciwieństwie do surowych i zawsze są w magazynie. Wymieszaj mieszaninę, aby drożdże się rozpuściły i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu, możesz umieścić miskę w pobliżu grzejnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąkę pszenną przesiej dwukrotnie, aby lepiej nasycić ją tlenem i oczyścić z różnego rodzaju zanieczyszczeń. Po powyższym czasie na powierzchni mieszaniny drożdży powinna powstać piana, co oznacza, że drożdże są wysokiej jakości i aktywowane. Wlej mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką. Dodaj go w małych częściach, mieszając masę mączną szpatułką lub łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto stanie się gęste, wlej do niego olej roślinny, wymieszaj i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami, wlewając resztki mąki pszennej. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż podano w składnikach, zależy to od wilgotności i gęstości mąki. Wygodniej jest wyrabiać ciasto rękami na stole posypanym mąką. Zagniataj ciasto przez co najmniej 10 minut, aż przestanie przylegać do rąk, stanie się gładkie i jednorodne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem lnianym lub zaciśnij folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Piekarnik włączony o 30 stopni lub kuchenka mikrofalowa ze szklanką wody, która została wcześniej doprowadzona do wrzenia w kuchence mikrofalowej, może działać jako ciepłe miejsce. I najłatwiej jest umieścić go w pobliżu baterii zimą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto wyrośnie, ugniatamy je i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce, zostawiamy na kolejną godzinę. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy. Przechodzimy do formowania i smażenia białych. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy