skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Mleko można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu w smaku i obecności. Im wyższy procent tłuszczu mleka, tym bardziej maślane będzie ciasto. Podgrzej mleko do 36 stopni w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Wlej mleko do głębokiej miski, dodaj łyżkę cukru, rozpuść.
Krok 2:
Dodaj suche drożdże do ciepłej mieszanki mleka. Drożdże nie muszą być używane na sucho, z zadaniem poradzą sobie nie gorzej i prasowane, jedyną rzeczą jest to, że są one wymagane trzy razy więcej niż suche. Po prostu jestem już przyzwyczajony do pracy z suchymi drożdżami, są wygodne w przechowywaniu w przeciwieństwie do surowych i zawsze są w magazynie. Wymieszaj mieszaninę, aby drożdże się rozpuściły i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu, możesz umieścić miskę w pobliżu grzejnika.
Krok 3:
Mąkę pszenną przesiej dwukrotnie, aby lepiej nasycić ją tlenem i oczyścić z różnego rodzaju zanieczyszczeń. Po powyższym czasie na powierzchni mieszaniny drożdży powinna powstać piana, co oznacza, że drożdże są wysokiej jakości i aktywowane. Wlej mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką. Dodaj go w małych częściach, mieszając masę mączną szpatułką lub łyżką.
Krok 4:
Gdy ciasto stanie się gęste, wlej do niego olej roślinny, wymieszaj i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami, wlewając resztki mąki pszennej. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż podano w składnikach, zależy to od wilgotności i gęstości mąki. Wygodniej jest wyrabiać ciasto rękami na stole posypanym mąką. Zagniataj ciasto przez co najmniej 10 minut, aż przestanie przylegać do rąk, stanie się gładkie i jednorodne.
Krok 5:
Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem lnianym lub zaciśnij folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Piekarnik włączony o 30 stopni lub kuchenka mikrofalowa ze szklanką wody, która została wcześniej doprowadzona do wrzenia w kuchence mikrofalowej, może działać jako ciepłe miejsce. I najłatwiej jest umieścić go w pobliżu baterii zimą.
Krok 6:
Gdy ciasto wyrośnie, ugniatamy je i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce, zostawiamy na kolejną godzinę. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy. Przechodzimy do formowania i smażenia białych. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g