ciasto jak puch chudy

Świetne ciasto do delikatnego i puszystego pieczenia w piekarniku! Lekkie ciasto, które nadaje się do pieczenia tradycyjnych wiosennych skowronków lub wypieków z nadzieniem. Ze względu na prosty skład nadaje się do dań wegetariańskich i wypieków na okres postu.
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 73 % 45 g
287 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

podgrzej pół szklanki wody do komfortowej temperatury. Nie powinien być gorący, aby drożdże się nie gotowały, ale nie będą działać na zimno. Dodaj pół łyżeczki cukru do wody, taką samą ilość mąki i dodaj drożdże. Dopuszczalne jest hodowanie drożdży i po prostu w wodzie, ale z cukrem i mąką będą działać znacznie szybciej.

do osobnej miski wlej pozostałą wodę, sól i cukier. Mieszaj widelcem, trzepaczką, a nawet mikserem z mieszadłami do ciasta, aż suche składniki całkowicie się rozpuszczą. Na tym etapie woda nie może być podgrzewana.

W ciągu 10 minut woda drożdżowa będzie gotowa do dalszej pracy. Będzie to świadczyć o pojawieniu się czapki z bąbelków na powierzchni. Wlej mieszaninę z drożdżami do wody z solą i cukrem, a następnie kontynuuj ubijanie. Na tym etapie używamy miksera lub kombajnu z dyszą planetarną.

przesiej mąkę do osobnej miski. Jest to konieczne, aby osiągnąć maksymalne nasycenie tlenem i pozbyć się gruzu lub grudek, jeśli zostaną złapane w torbie z mąką.

Dodaj 800 gramów mąki do wody na raz i kontynuuj wyrabianie ciasta mikserem za pomocą specjalnych dysz.

gdy cała dodana mąka zostanie całkowicie wymieszana, a masa będzie jednorodna, zaczynamy wlewać olej roślinny. Dodaj go cienkim strumieniem, nie przestając ugniatać, aż ciasto zacznie samodzielnie oddzielać się od ścianek miski.

Kontynuuj wyrabianie ciasta rękami, aż będzie miękkie i przylegające do dłoni. Gotowe ciasto zbieramy w kulkę, wkładamy do miski i przykrywamy folią. Ciasto zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, chronionym przed przeciągami.

po 60 minutach ciasto zwiększy swoją objętość, stanie się bardzo miękkie i porowate. Zagniatamy, dodajemy pozostałą mąkę (może być potrzebna trochę więcej, zależy od jej jakości). Gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję, formujemy bułki, ciasta lub inne półfabrykaty i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy