uzbeckie ciastka w tandoor

tortille po uzbecku? To jest pyszne! Spróbuj! Uzbeckie ciasta w tandoor to tradycyjny chleb. Pieczenie na ścianach Tandoor, który jest glinianym dzbanem, różni się od podobnego procesu w piekarniku. Równomierny rozkład ciepła i inne cechy sprawiają, że środek tortilli staje się chrupiący, a boki pozostają bujne.
olma7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 11 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 78 % 51 g
270 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

podgrzewamy wodę do około 30 stopni, aby drożdże aktywowały się szybciej i lepiej. Wlej wskazaną ilość soli do wody, a także suche drożdże. następnie wszystko dobrze wymieszaj. Dajemy im stać w tej formie przez 5-10 minut, a my w tym czasie przesiewamy mąkę pszenną. Konieczne jest przesianie go, aby nasycić go tlenem. Pozwoli to uzyskać szczególnie bujne i smaczne tortille.

dodaj mąkę do innych składników i zagniataj ciasto. Dokładnie ugniataj, aż będzie gładki i gładki. Co najmniej 5 minut. Następnie uformuj powstałe ciasto w Kolobok, połóż na dnie głębokiej miski, przykryj ręcznikiem. Ciasto w tej formie umieszczamy w ciepłym miejscu na półtorej do dwóch godzin. Ciasto powinno zwiększyć objętość prawie trzykrotnie.

po ugniataniu ciasta, podzieleniu na pół, rozłożeniu na powierzchni roboczej. Formujemy ciasta, jakby obracając ciasto w dół. Wykonujemy wgłębienie pośrodku, naciskając kulkę pięścią. Nadal formujemy ciasta. Jeśli jest specjalny wałek do ciasta, używamy go. Jeśli nie, to za pomocą improwizowanych środków lub rąk. Chodzi o to, że w środku powinno być wgłębienie, a na krawędziach ciasto powinno być bujne. Za pomocą specjalnego stempla tworzymy wzory. Jeśli nie ma stempla, możesz pięknie uderzyć widelcem. Wykonujemy nacięcia na krawędziach.

robimy to samo z drugą połową ciasta. Rezultatem są dwie piękne tortille. Nasmaruj ich powierzchnię wodą, posyp sezamem. Zwilż dno ciastek osoloną wodą i usuń ciasto, aby upiec je w tandoor na złoty kolor.

gotowe! Tortille można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są bardzo smaczne i całkowicie zastąpią zwykły, zwykły chleb. Uzupełnią zarówno pierwsze dania, jak i drugie. A z dżemem lub dżemem będą pyszną ucztą na herbatę.

smacznego i udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy