skład / składniki
metoda gotowania
podgrzewamy wodę do około 30 stopni, aby drożdże aktywowały się szybciej i lepiej. Wlej wskazaną ilość soli do wody, a także suche drożdże. następnie wszystko dobrze wymieszaj. Dajemy im stać w tej formie przez 5-10 minut, a my w tym czasie przesiewamy mąkę pszenną. Konieczne jest przesianie go, aby nasycić go tlenem. Pozwoli to uzyskać szczególnie bujne i smaczne tortille.
dodaj mąkę do innych składników i zagniataj ciasto. Dokładnie ugniataj, aż będzie gładki i gładki. Co najmniej 5 minut. Następnie uformuj powstałe ciasto w Kolobok, połóż na dnie głębokiej miski, przykryj ręcznikiem. Ciasto w tej formie umieszczamy w ciepłym miejscu na półtorej do dwóch godzin. Ciasto powinno zwiększyć objętość prawie trzykrotnie.
po ugniataniu ciasta, podzieleniu na pół, rozłożeniu na powierzchni roboczej. Formujemy ciasta, jakby obracając ciasto w dół. Wykonujemy wgłębienie pośrodku, naciskając kulkę pięścią. Nadal formujemy ciasta. Jeśli jest specjalny wałek do ciasta, używamy go. Jeśli nie, to za pomocą improwizowanych środków lub rąk. Chodzi o to, że w środku powinno być wgłębienie, a na krawędziach ciasto powinno być bujne. Za pomocą specjalnego stempla tworzymy wzory. Jeśli nie ma stempla, możesz pięknie uderzyć widelcem. Wykonujemy nacięcia na krawędziach.
robimy to samo z drugą połową ciasta. Rezultatem są dwie piękne tortille. Nasmaruj ich powierzchnię wodą, posyp sezamem. Zwilż dno ciastek osoloną wodą i usuń ciasto, aby upiec je w tandoor na złoty kolor.
gotowe! Tortille można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są bardzo smaczne i całkowicie zastąpią zwykły, zwykły chleb. Uzupełnią zarówno pierwsze dania, jak i drugie. A z dżemem lub dżemem będą pyszną ucztą na herbatę.
smacznego i udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g