skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz ugotować kaszę gryczaną. Kaszę gryczaną należy dokładnie umyć (w razie potrzeby posortować), a następnie ugotować do miękkości i schłodzić lub namoczyć przez noc, aby płatki wchłonęły wodę i dokładnie zmiękły. W przypadku namoczenia danie będzie szczególnie pożywne i zdrowe!
spłucz brokuły, ostrożnie podziel na różyczki. Odetnij " nogi "i zalej" czapki " wrzącą wodą lub gotuj przez 1-2 minuty, w zależności od preferencji, jak lubisz bardziej miękkie lub gęstsze. Ważne jest, aby kapusta zachowała swoją gęstość i nie rozpadła się.
marynowane pieczarki i zielone oliwki bez pestek należy posiekać. Grzyby kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Nawiasem mówiąc, oliwki można stosować z nadzieniem (z cytryną, z ogórkami, z serem). To tylko doda pikanterii potrawie!
opłucz świeży ogórek i paprykę (najlepiej czerwoną, soczystą, mięsistą), obierz paprykę z rdzenia z nasionami. Pokrój ogórek i miąższ papryki w drobną kostkę.
W dużej przestronnej misce, w której wygodnie będzie wymieszać wszystkie składniki, połącz gotową kaszę gryczaną (nie gorącą), dodaj "czapki" brokułów, włóż posiekane pieczarki i oliwki, ogórek i paprykę. Polej naczynie oliwą z oliwek, dopraw solą do smaku, wymieszaj i podawaj.
w razie potrzeby możesz uzupełnić kaszę gryczaną warzywami i grzybami posiekanymi świeżymi ziołami według własnego gustu, a także dodać ulubione przyprawy. Bardzo dobrze do tego dania nadaje się czarny mielony pieprz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g