kasza gryczana z warzywami i grzybami

świetny łatwy, wieloskładnikowy dodatek! Kasza gryczana z warzywami i grzybami to dobre pożywne, doskonale sycące danie ze świeżymi warzywami i gotowanymi brokułami, które zachowały maksimum witamin, a także pikantnymi grzybami i oliwkami. Marynowane pieczarki i zielone oliwki bez pestek dodają swojej wyjątkowej nuty smakowej i w niezwykły sposób uzupełniają to bogate i zróżnicowane w smaku danie. Możesz wziąć dowolne marynowane grzyby: pieczarki, grzyby miodowe, grzyby lub różne grzyby.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 63 % 19 g
144 kcal
IG: 16 / 84 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przede wszystkim musisz ugotować kaszę gryczaną. Kaszę gryczaną należy dokładnie umyć (w razie potrzeby posortować), a następnie ugotować do miękkości i schłodzić lub namoczyć przez noc, aby płatki wchłonęły wodę i dokładnie zmiękły. W przypadku namoczenia danie będzie szczególnie pożywne i zdrowe!
spłucz brokuły, ostrożnie podziel na różyczki. Odetnij " nogi "i zalej" czapki " wrzącą wodą lub gotuj przez 1-2 minuty, w zależności od preferencji, jak lubisz bardziej miękkie lub gęstsze. Ważne jest, aby kapusta zachowała swoją gęstość i nie rozpadła się.
marynowane pieczarki i zielone oliwki bez pestek należy posiekać. Grzyby kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Nawiasem mówiąc, oliwki można stosować z nadzieniem (z cytryną, z ogórkami, z serem). To tylko doda pikanterii potrawie!
opłucz świeży ogórek i paprykę (najlepiej czerwoną, soczystą, mięsistą), obierz paprykę z rdzenia z nasionami. Pokrój ogórek i miąższ papryki w drobną kostkę.
W dużej przestronnej misce, w której wygodnie będzie wymieszać wszystkie składniki, połącz gotową kaszę gryczaną (nie gorącą), dodaj "czapki" brokułów, włóż posiekane pieczarki i oliwki, ogórek i paprykę. Polej naczynie oliwą z oliwek, dopraw solą do smaku, wymieszaj i podawaj.
w razie potrzeby możesz uzupełnić kaszę gryczaną warzywami i grzybami posiekanymi świeżymi ziołami według własnego gustu, a także dodać ulubione przyprawy. Bardzo dobrze do tego dania nadaje się czarny mielony pieprz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy